Лидерът на ГЕРБ присъстваше на кръгла маса "Управленската програма на ПП ГЕРБ в областта на вътрешната сигурност за периода 2014-2018 г. Депутати от партията не отидоха в парламента и нямаше кворум.

Борисов смята, че политическата стабилност в една държава започвала от дома, автомобила и стигала до финансите на хората.

"Има тънка нишка от 1996-1997 г. – дойдат ли БСП на власт, нещо се случва с финансите на хората”
, обобщи лидерът на ГЕРБ.

По думите му, ако няма яки служби и здрава държава, международната престъпност била толкова силна, "такива свирепи и зли хора", а и "финансовите акули обикалят над България" и даде пример с Аржентина - "натовска държава, голяма държава, нощес фалира", цитира го в."Сега".

„Сега една от новите опорни точки е, че ГЕРБ не иска да отиде да има кворум. Кворум има. БСП, ДПС и „Атака” да се съберат в понеделник, да си гласуват каквото искат. Как така ще ми викат „Горчиво” в НС за ДПС? Нашият проблем идва след 5 октомври, защото сигурността на гражданите може да се гарантира само в стабилна политическа среда”, посочи Борисов, цитиран от "Фокус".

По думите му чест прави на ДПС, че била единствената партия, която се държала отговорно тези дни и разказа за разговора си с председателя на НС Михаил Миков, който му обяснил "Моите са се втвърдили, не искат" за актуализация, предаде БТА.

Борисов призова актуализациите да бъдат приети с кворума за Закона за МВР, Закона за Сметната палата.
Лидерът на ГЕРБ обясни, че проявил максимално държавническо търпение, "за да убедим, че роднините на Илияна Йотова предлагат актуализация – поне нея да гласуват".
Директорът на НЗОК Румяна Тодорова е сестра на евродепутата Илияна Йотова.

Според него бюджетът на НЗОК е трябвало да бъде актуализиран вместо гласуването на закона за МВР.

"Тогава казах, че ще съжаляват за това, което са направили, тогава къде беше г-н Местан, с цялото ми уважение към него. Защо не отидохте при Станишев, Миков и тези, да кажете: „Вие, негодници такива, поставихте държавата, пациентите и хората да мрат септември?", попита лидерът на ГЕРБ.

Той прогнозира, че е отново възможно тези, които се целуваха в неделя, да се целуват и на шести откомври. По думите му те "само проформа така играят".

При представянето на управленската си програма за сигурността ГЕРБ обеща да върне ГДБОП от ДАНС в структурата на МВР, а звеното за СРС-та да се влее в ДАТО.

В кръглата маса, организирана от сдружението "Граждани за европейско развитие на България" в сътрудничество с фондацията "Ханс Зайдел", участва бившият федерален вътрешен министър на Германия (2011-2013 г.) и зам.-председател на фракцията ХДС/ХСС в Бундестага д-р Ханс-Петер Фридрих.