В телефонен разговор късно снощи двамата са обсъдили развитието на ситуацията в Гърция след произведения референдум, съобщи днес пресслужбата на кабинета.

Премиерът е изразил надежда, че европейските срещи на високо равнище ще дадат нова възможност за намиране на решение, което да бъде приемливо както за страните от еврозоната, така и за всички държави-членки на ЕС.

Борисов е отбелязал, че Гърция е непосредствен съсед и близък партньор на България в ЕС и за нас е важно тя да постигне икономическа и финансова стабилност. Според него е необходимо всички страни да проявят отговорност, реализъм и да не се всява излишно смут в европейските лидери.

Българският премиер е обърнал внимание на политическата и финансовата стабилност в нашата страна и е добавил, че са взети всички необходими мерки, за да има сигурност на банковия сектор, независимо от развоя на събитията в Гърция. 

От своя страна Туск благодарил на Борисов за стабилността и подкрепата, която България оказва в региона. Председателят на Европейския съвет е потвърдил адекватните и предвидливи действия на българското правителство и е апелирал хората да не се поддават на спекулации по темата, се казва още в официалното съобщение.

Междувременно днес и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, и председателят на Европарламента Мартин Шулц заявиха, че Гърция трябва да остане в еврозоната. 

Вицепремиерът Томислав Дончев пък коментира, че  в момента виждаме гръцката 97-ма година, но България е научила своя урок да харчи толкова, колкото получава.