Евродепутатът Елена Валенсиано призова Борисов от името на социалистите в ЕП и жените в Европа да бъде ратифицирана Истанбулската конвенция.

"Искам да отговоря за Истанбулската конвенция, която миналата сряда българското правителство в мое лице приехме, но именно българските социалисти на пленум в неделя взеха решение да не я подкрепят в парламента.
Аз ще положа всички усилия да мине в парламента и да я подкрепим, защото насилието над жените и децата е чудовищно не само в България, но и в цяла Европа. За това може да разчитате
“, заяви Борисов.

Министерският съвет вече прие проект на Закон за ратификация на Истанбулската конвенция, която е срещу домашното насилие и насилието от всякакъв вид срещу жени и момичета.

В Съвета на Европа е решено да има нов превод на конвенцията заради споровете в България за съдържанието й. Поводът е преводът на думата gender, която описва социалните роли на мъжа и жената, като "социален пол", от което идват и интерпретациите за "трети пол".

БСП има твърдо решение да не подкрепя ратификацията на Истанбулската конвенция, а да инициира промени в българското законодателство срещу насилието над жени и деца.
Партията на европейските социалисти обаче призова БСП да променят позицията си и да подкрепят Истанбулската конвенция.

"Обединените патриоти" обявиха, че биха подкрепили конвенцията  със съпътстваща декларация, че текстът за "социалния пол" не се приема.

Истанбулската конвенция предизвика политически трусове


Евродепутатът от ДПС Илхан Кичук изрично посочи днес в европарламента в Страсбург участието на националисти в правителството. Борисов отвърна, че се е разбрал с патриотите да пазят етническия модел като зеницата на окото си.

„С българските патриоти работим така и ясно сме се разбрали, че етническата толерантност, етническият модел и това, което България десетилетия наред, благодарение и на Вас, е постигнала, ние ще го пазим като зеницата на окото си, защото така България е пример за подражание на целите Балкани със своята етническа толерантност“, каза още българският премиер.

АНКЕТА: Запознати ли сте с Истанбулската конвенция?