След срещата на върха на ЕС премиерът Бойко Борисов цитира председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, според когото България трябва да извършва подготвителните дейности за газопровода, особено в морската част.

Така, по обяснението на Борисов, руската страна няма да има никакви основания да казва, че по наша вина проектът спира, "защото ще ни осъдят и ще ни вземат парите, както по други такива проекти", предаде БТА.
 
България вече може спокойно да си изпълнява ангажиментите по предварителните дейности, не зад гърба на ЕК и на европейските партньори - на всички важни хора в ЕС им е обяснено, че ако не е така, трябва да се подготвим и да плащаме милиарди, поясни Борисов.

Вижте снимки >>>

Премиерът заяви, че от ЕС му е казано по подготвителните дейности за газопровода България да издаде необходимите разрешителни, защото в противен случай влиза в нарушение на двустранните спогодби и би могло "след това да плати целия масраф".

Затова сега министерствата на земеделието и храните, на културата, на младежта и спорта, и на регионалното развитие, имат ангажимент да издадат документите, тогава вече ще чуем "Газпром" дали прекратява проекта. Ако го прекрати, това вече е по тяхна вина, не по българска, категоричен е Бойко Борисов.

Премиерът е уточнил пред своите колеги от ЕС, че руските тръби вече са в България и страната ни ще понася глоби, ако не спазва поетите ангажименти. Той съобщи, че е получил огромна подкрепа от абсолютно всички, пълно разбиране и категорично решение, че на България трябва да се помогне да се справи с тези енергийни проблеми.

Междувременно компанията "Южен поток транспорт" е съобщила вчера на компаниите за доставка на тръби по проекта да прекратят доставките.

По думите на Борисов отговорът, който е очаквал за това какво нашата страна да прави по "Южен поток", е бил междуправителственото споразумение да бъде изпълнявано, за да не последват съдебни санкции и за да не се плащат пари, както по проекта за АЕЦ "Белене". Оттам нататък всички други ангажименти са на ЕС, добави премиерът.

Той съобщи още, че е запознал своите колеги с проблемите на нашата страна освен с "Южен поток", но и с идеите за изграждането на разпределителен газов възел край Варна, с възможностите за възобновяването на проекта "Набуко-Запад".

Хората разбраха какъв е проблемът и в какво жестоко менгеме се намираме с удължаването на живота на реакторите в АЕЦ "Козлодуй", с арбитража в Женева по АЕЦ "Белене", посочи министър-председателят.

АНКЕТА: Ще продължи ли проектът ''Южен поток''?