Премиерът Бойко Борисов очаква да получи ясни отговори какви действия трябва да предприеме България по проекта "Южен поток". 

Проблемът вече не е само български, подчерта Борисов и формулира въпроса, на който ще очаква ясен отговор и аргументите към него :
"Какво да правим по "Южен поток"?

Имаме двустранно споразумение, ратифицирано от парламента. Имаме ангажименти по него. Спрели сме го като прогнозируем европейски партньор, но оттук-нататък и европейските ни партньори трябва да разберат, че ние не може да отиваме за всяко нещо на арбитраж и да губим пари, коментира пред журналисти в Брюксел премиерът, цитиран от БНР.

Борисов потвърди и намерението си да постави за обсъждане идеята за газоразпределителен възел у нас на входа, предвиден за "Южен поток", през който да минава газ за ЕС от различни източници.

Преди следващия редовен Европейски съвет през март, Европейската комисия трябва да представи предложение за създаване на енергиен съюз, гласи единственият текст на тема „енергетика“, включен в проектозаключенията от тази среща на върха.

Ако България наистина иска да обсъди затрудненията, пред които я изправя спирането на „Южен поток“ и алтернативните си идеи за газоразпределителен възел на наша територия, ще може да го направи късно днес, по време на работната вечеря. Тя ще бъде посветена на по-нататъшната подкрепа за Украйна, санкциите срещу Русия, и отношенията с властите в Москва.

Германия подава ръка на България за разрешаването на сложната ситуация по „Южен поток”. Това стана ясно след срещата в Берлин преди няколко дни между канцлера Ангела Меркел и премиера Бойко Борисов. 
 
Дискусиите по-рано ще са посветени на инвестиционния план „Юнкер“, който има за цел да даде тласък на икономическия растеж и заетостта. За финансиране от него 28-те страни-членки вече депозираха над 2000 проекта, като българските са 18. За 7 от тях България изненадващо е обявила нулева цена на нужните й инвестиции, а останалите 11 са на стойност 3.5 милиарда евро, съобщи БНР.

Списъкът е предварителен и може да бъде допълван, а България и още няколко страни от Централна и Източна Европа настояват инвестиционният план да отчете географските и геополитическите им особености.

"Подкрепяме плана „Юнкер“, виждам големи възможности за България, особено в общи проекти с Румъния. И разбира се и газовия хъб. Този газов хъб може да бъде направен по плана „Юнкер“ с Германия, с Франция, с който пожелае", каза още Борисов, цитиран и от "Фокус".

България е и сред страните, които искат да получат още една, допълнителна година, за усвояване на еврофондовете от стария програмен период.

АНКЕТА: Ще разпределя ли България газа за Европа?