Така е озаглавена статия в британския вестник „Дейли експрес“ по повод на посещението на премиера Виктор Орбан в България, съобщава БНР.

Вироглавият унгарски лидер Виктор Орбан се среща с българския му колега Бойко Борисов, за да обсъди влошаващите се отношения на неговата нация с ЕС, пише „Дейли експрес“. Националистическата, крайнодясна и антисемитска реторика на Орбан се превърна в трън в петата на блока през последните години, като напрежението продължава да расте, откакто започна българското председателство на съюза миналия месец, допълва изданието.

Борисов ще се опита да намали напрежението, но задачата му стана много по-трудна, след като Орбан произнесе яростна реч срещу Брюксел и предупреди за „струпването на тъмни облаци“, като обяви, че неговата страна е последният бастион в борбата срещу ислямизацията на Европа, коментира „Дейли експрес“.

Унгарският премиер е на път да спечели трети пореден мандат от четири години на изборите на 8 април. Неговата партия „Фидес“ се радва на голямо мнозинство и още една победа вероятно ще разтърси унгарското членство в ЕС, който изпитва затруднения да се обедини преди Брекзит, отбелязва „Дейли експрес“.

Орбан: Поздравих Борисов за успешните му контакти с Турция >>

"Благодаря на Виктор Орбан за подкрепата, защото ние знаем какви съседи имаме, какво би могло да се случи при недалновидна политика. Затова споразумението с Турция за мигрантите трябва да работи и то да е в полза на всички европейски страни, не само на България. Отдавна сме изпълнили критериите за Шенген и сме най-надеждната граница в Европейския съюз", написа премиерът Борисов във фейсбук.