Инициативата за телефонния разговор е била на Доналд Туск, който ще проведе предварителни консултации и с останалите членове на Европейския съвет,  съобщи пресслужбата на кабинета.

Туск е отбелязал, че основна тема на предстоящия форум ще бъде кризата с мигрантите в Европа и търсенето на единно европейско решение.

В този контекст премиерът Борисов го е запознал с проведените разговори в Турция с президента Ердоган и с министър-председателя Йълдъръм, както и с обсъжданията в по-широк формат, на които домакин е бил канцлерът на Германия Ангела Меркел.

В края на миналата седмица Бойко Борисов разговаря с президента и премиера на Турция – Реджеп Ердоган и Бинали Йълдъръм. Той предаде на ЕС тяхното послание - свалянето на визите за турски граждани срещу изпълнението на споразумението за реадмисия на бежанци.

След това премиерът Борисов присъства на работен обяд с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин с още 15 колеги от Европейския съюз, за да подготвят срещата на върха в Братислава. На срещата Борисов поиска подкрепата на ЕС за защита на българската външна граница.

В разговора с Доналд Туск премиерът Бойко Борисов е потвърдил позицията си, че държавите от ЕС и Турция трябва взаимно да разберат проблемите си и всички страни солидарно да положат усилия за изпълнение на постигнатите до момента договорености и поети ангажименти.

"Лично съм убеден в думите Ви и съм готов да съдействам и помогна, за да се постигнат практически резултати. За нас България е важен партньор и разчитаме на Вашата преценка като министър-председател", е заявил в разговора Туск.

Той е поздравил премиера за активната дипломация, проявена при срещите в Турция и в Германия като е допълнил, че този подход следва да продължи и занапред. Борисов и Туск са отбелязали, че изпълнението на споразумението от март е в основата на партньорските отношения между ЕС и Турция.

Председателят на Европейския съвет е посочил също, че при дискусиите в словашката столица ще настоява да се стигне и до обединена позиция за подкрепа на българската държава, която като външна граница на ЕС в момента предотвратява разрастването на мигрантската криза.

Той е предложил на премиера Борисов да представи допълнителните искания на страната ни за подпомагане с финансови, човешки и технически ресурси.
Двамата са обсъдили възможността за визита на Доналд Туск в България, при която заедно да посетят границата.

След заседанието на Министерския съвет днес стана ясно, че премиерът Бойко Борисов поема функциите на национален координатор за подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година. Досега основният координатор на подготовката бе ресорният вицепремиер Меглена Кунева.