Напрегнато ми е, притеснено ми е, огромни очаквания имат всички да се опитаме да успокоим отношенията. Дори не е сигурно, че срещата ще се проведе, защото има много голямо напрежение и очакване, които самият аз не искам да поемам, добави Борисов пред български журналисти в Брюксел, където пристигна за участие в заседанието на Европейския съвет.

По-късно евролидерите ще решат дали срещата ще се състои.

Среща ще има, поне на този етап. Това е може би една от последните възможности да останем в диалог. Толкова много са се влошили отношенията на много места по света, водят се войни, агресивни действия, обличат се с хубави думи "свобода", "демокрация", "правда", а всъщност гинат хора. Надали на някой му е най-приятното нещо да организира подобни срещи, добави премиерът. По неговите думи всички негови колеги в Европейската народна партия имат надеждата, че с диалог може да се постигне някакво съгласие. Борисов, цитиран от БТА, отбеляза, че председателят на гръцката партия "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис го е помолил да говори на срещата за двамата задържани от Турция гръцки войници.

Поставил съм си една-единствена цел, която е също много трудна за момента - продължаването на споразумението за мигрантите и изплащането на това, което поехме ангажимент към турската страна за 3.5 милиона мигранти там, уточни министър-председателят.

Премиерът припомни случаите с мигранти в центъра в Харманли и столичния квартал „Овча купел“ като каза, че това може да се възобнови и не приема такава алтернатива.

Без да се натоварваме с никакви очаквания, не виждам лошо да се проведе неколкочасова среща и да се кажат всички тези претенции не през медиите, а очи в очи с нашите съседи, добави той.

Борисов съобщи, че вече е изпратил послание до турския президент Реджеп Ердоган по повод гръцките войници и очаква на четири очи във Варна да разговарят по този въпрос.

Премиерът заяви, че засега не се очертават пречки пред насрочената в София през май среща на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС и от Западните Балкани.