Това каза пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов, който участва в редовното заседание на Европейския съвет.

„Явно е, че споразумението с Турция към момента работи и то ни дава големи предимства и в това отношение тя е наш партньор. Това ще ми бъде и изказването, защото докато ни е партньор Турция, огромната бежанска вълна все пак има един вал, пред който се спира“, заяви премиерът.

„Аз продължавам, да считам, че плътното затваряне на границите на ЕС, включително и на Средиземноморието, каквито и усилия да ни струва, ще е в пъти по-евтино от това, което в последствие се случва в Европа. Да може да се влиза само през официалните контролно-пропускателни пунктове", призова Борисов.

"Второ това, което на времето се приемаше като ерес - моето настояване зоните за сигурност да се изтеглят извън ЕС, за да могат тези хора да си останат там. Дори да плащаме, ще е в много пъти по-малко, отколкото на територията на Европа, целият ужас, който виждате в Брюксел – навсякъде армия, навсякъде бронирани камиони, в сърцето на Европа“, коментира още той.

ЕС колективно в НАТО

„Имаме ангажимент към НАТО за 2% към 2020 и някоя година. За мен най-прагматичното решение на тема отбрана е колективно членство на ЕС в НАТО. Тогава като колективно членство, с парите, с които разполагат всички държави, да преценим на кой му трябват повече самолети, кораби. В зависимост от това, както ние сме на Черно море, ни трябват повече кораби или сухопътни войски. Така мисля, че пъти, пъти ще излезе по-евтино, отколкото това милитаризиране в момента, в което само милиарди трябва да се изсипят само от България, камо ли за целия ЕС“, коментира Борисов.

„На фона на това, че всички искаме да се повишат парите и в пенсионните системи, да се повишат доходите, инфраструктурата за свързаност. То или едното, или другото може да стане. Двете заедно няма как да станат.

Ние по-старото поколение сме живели в условията на надпревара във въоръжаването. Тогава между Изтока и Запада, Варшавския договор и НАТО имаше зверска надпревара във въоръжаването. И тогава дори и ютиите си спомняхте какви бяха. Всичко се даваше за ракети, самолети, артилерия, а хората живееха по един изключително лош начин.

Ние не сме го забравили. Спомняте си как изглеждаше един „Москвич“ или „Мерцедес“, или как изглеждаше телевизор „Опера“ или „Филипс“. Това е било само преди 27 години, не преди 100“, добави премиерът.

"Брекзит" да не се случва

Един развод никога не е добър и за двете страни, каза Борисов във връзка с излизането на Великобритания от Европейския съюз.

„Колкото повече идва Брекзит, толкова ми се иска да не се случва. Вече колко време само си говорим за това, но реално според мен никой не си го представя как ще стане и какви поражения може да донесе и за Великобритания и за Европейския съюз“, коментира още премиерът.

Ще "вземем" ли две агенции?

Относно критериите за преместване на Европейската агенция по лекарствата и Европейския банков орган и това дали България има претенции за двете агенции, Борисов заяви, че иска да е равностойно състезанието и да не се слагат условия, които да предопределят избора.

Попитан дали има ли конкретни идеи с оглед на това, че Франция например предлага да бъдат преместени в Лион и Париж, премиерът уточни, че нашите предложения могат да са София и Пловдив.

„Способни сме. Ние ще се борим и за двете. Зависи как ще бъдат поставени критериите. Ако няма предварителни условия, които да ни изключат от тази възможност, мисля, че можем да се преборим“, каза още Бойко Борисов.

За изслушването на българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел, Борисов коментира, че всички го поздравяват за представянето й.

„Да изчакаме решението на парламента, но всички колеги от много политически семейства казаха, че е прекрасно представянето й. Какво мислят социалистите в България, си е тяхна работа“, посочи още той.