"С федералния канцлер Ангела Меркел проведохме работна среща в Брюксел. Обсъдихме сигурността по граничните райони на България със страните извън ЕС, както и предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС", написа Борисов във Фейсбук.

"Гражданите на Балканите са европейски граждани и ние трябва да им дадем перспектива за по-добър живот. Експертизата на България в рамките на Берлинския процес е безспорна. От януари, поемайки председателството, целият процес по Западните балкани ще се движи и от нас", каза Борисов след срещата.

"Казаха ми, че Източните Балкани – България, Румъния, Гърция, сме много напред, затова ще продължаваме така", добави той.

Берлинският процес е поредица от срещи за присъединяване на Западните Балкани към ЕС. Началото на инициативата е дадено в Берлин.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов обсъди теми от европейския дневен ред на среща с премиера на Кралство Швеция Стефан Льовен и участва в тристранна среща с естонския премиер Юрий Ратас и австрийския министър-председател Кристиан Керн - триото председатели на ЕС за периода юли 2017 - юли 2018 г.

Не съм оптимист, че Брекзит ще стане бързо и лесно, или без огромни компромиси, каза още Борисов.

„Има толкова много работа. Дори, ако щете и браковете между хора от двете страни на новата граница, която се изгради. Куп проблеми има и не считам, че нито лесно ще се разрешат, нито бързо и за съжаление, като при всеки един развод, просто има усещане за нещо лошо, което се случва. То не е явно за добро“, коментира  българският премиер.

„Според мен дори финансово-икономическите експерти не си дават ясна сметка и няма как да изчислят ползите или загубите за това, което ще се случва занапред“, каза той.