Днес подписваме договори за 500 млн. ,1 милиард ви чака, обърна се министър-председателят към бизнеса и го призова да се включи към инициативите на европейските фондове, предаде БГНЕС.

По отношение на изказванията на лидера на ДПС Ахмед Доган за тежкото състояние на икономиката Борисов обоснова позицията си с данни на международната агенция Moody`s.
"Когато има такива спорове, е най-добре да се позовеш на световни рейтингови агенции. Дори Аллах е казал, че когато фактите говорят, боговете мълчат", каза Борисов, цитиран от "Фокус".

"Ниският бюджетен дефицит на страната, за което усилията на министър Симеон Дянков се възнаграждават, се очаква да се свие още повече през следващите 2 години. Държавните финанси са стабилни, с нисък размер на дълга по всички стандарти. Ръстът на БВП през 2012 - 2013 година ще бъде два процента. Националната програма за реформи на правителството си поставя амбициозната цел за увеличаване на стандарта на живот в България до 60
процента от средния за еврозоната до 2020 година. Сегашната администрация превърна намаляването на престъпността и по-доброто усвояване на средствата от европейските фондове в основен приоритет", прочете Борисов откъс от прогнозата на Moody`s, предаде БТА.

Когато ГЕРБ дойде на власт всички европейски фондове бяха спрени. Понеже някои хора постоянно забравят това, трябва да им го напомням често, продължи премиерът.

Борисов се изказа и по въпроса за членския внос на страната ни в ЕС.
Вноската на България от 2007-2011 г. е 3.5 млрд. лв. в европейския бюджет
, а приходите от ЕК за 2007-2012 са 9 млрд. лв. Членството ни в ЕС, когато работим добре, дава добри резултати. Делът ни, който плащаме към бюджета, ще има все по-малка тежест в сравнение с ползите, каза още Борисов. Така той коментира обвиненията на бившия кмет на София и служебен премиер Стефан Софиянски от неделя, че България е донор на ЕС с около половин млрд. лв. за тези години.

Очаква се скоро страната да излезе от процедурата по умерен дефицит, подчерта премиерът. Най-добрата съпоставка с България в Европа са Литва и Латвия - страни, които също са във валутен борд. И двете държави се справиха много по-зле в годините на кризата. Борисов цитира и друга информация на агенция Moody`s, че в България има нисък политически риск. 

От своя страна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев каза, че реформата в министерството е факт от 1 май. Системата е оптимизирана до край, процесът е максимално бърз и гарантира изплащане на средствата, каза още той.
За работата си министърът получи и поздравленията на вицепремиера Симеон Дянков. В кратки срокове екипът на Добрев успя да свърши много работа, каза той.