"В Европейската народна партия (ЕНП) внимателно разгледаха картите с газовите коридори и това, което им обясних - и за газовия хъб, но и за възобновяването на вариантите, ако минава действително газопроводът през Турция, да се възобнови трасето "Набуко-Запад", което е абсолютно възможно".

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след проведената среща в Брюксел с премиера на Обединеното кралство Дейвид Камерън, съобщи Пресслужбата на Министерския съвет.

Борисов отбеляза, че в рамките на разговора, по покана на г-н Камерън, са били обсъдени подробно енергийните проекти.

"Всички много сериозно гледат на проблема в България, на това, че сме поставени в неизгодна ситуация. От една страна енергийна зависимост - най-скъпа цена на газа, в същото време арбитражи за стотици милиони", посочи премиерът.

Той допълни, че година и половина е "проспано време" за уточняване на детайлите по проекта "Южен поток", които е можело отдавна да бъдат решени, ако правителството на ГЕРБ не е било свалено.

"По време на срещата с министър-председателя Камерън говорихме да умножим усилията си по линия на контратероризма, на газовата и енергийната независимост, инвестициите", заяви премиерът Борисов.

Той сподели, че е получил поздравления от своя колега за изборната победа.

"Вниманието към България в момента е, че всички се радват, за което благодаря и на коалиционните партньори, за това, че страната ни има стабилно правителство.

"Важно е всички да се мобилизираме и да се опитаме да си спасим еврофондовете и държавата и да си възобновим системите
", допълни министър-председателят.

Анкета: Ще разпределя ли България газа за Европа?

Борисов: 4 млрд. лева отиват в инфраструктурата на България

Европейската комисия е одобрила програмата "Транспорт" за България по бюджета на ЕС до 2020 година, съобщи пред български журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

Той уточни, че е научил новината от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, с когото са разговаряли в кулоарите на Европейския съвет.

От общ бюджет от четири милиарда лева за програмата, 800 милиона евро ще бъдат за пътища - за магистралите "Струма" и "Хемус", за тунела под връх Шипка.

За метрото в София са предвидени 400 милиона евро.

Милиард и 600 милиона лева ще бъдат за БДЖ.