Дарът ще бъде поднесен на 1 януари, когато е официалната церемония по встъпване в длъжност на бразилката с български произход, пише в. "Монитор". Заедно с Борисов в Бразилия ще бъде и външният ни министър Николай Младенов.

Освен реплика на Панагюрското съкровище, българският премиер ще занесе в Бразилия и фотография на родословното дърво на Дилма Русеф. То е изработено от историческия музей в Габрово, откъдето тръгват корените на бащата на Дилма Петър Русев.

Родословието започва със снимка на баба й Цана, следват снимки на нейните две лели и двамата й чичовци (сестрите и братята на Петър Русев), на техните съпрузи и съпруги, обясни кметът на Габрово Николай Сираков, цитиран от БТА. Освен първите братовчеди на Дилма Русеф, в родословното дърво са показани със снимки и техните деца и внуци. Родословното дърво на фамилията Русеви проследява разклоненията му 250 години назад.

Другият подарък, който габровци пращат на бразилския президент, е още една снимка – портрет на лелята на Дилма Русеф - Вана. Дилма е кръстена на нея, а пълното й име е Дилма Вана Русеф, обясниха от общината в Габрово. Оттам допълниха, че в писмо до кмета Николай Сираков Русеф обещава да посети родината на баща си.

Борисов разкри, че е подготвил и специален поздрав за Русеф. Според официалната програма се очаква той да я поздрави веднага след приемането на властта и произнасянето на встъпителното слово.
По протокол бразилският президент ще има около 30 минути, за да разговаря с държавните лидери, дошли на церемонията.

Премиерът и външният министър ще тръгнат за Бразилия днес след последното заседание на кабинета за годината. Двамата ще летят с граждански полет, като ще имат прекачване през Лисабон. Борисов и Младенов трябва да се върнат в София на 3 януари.

Миналата седмица премиерът се похвали, че е единственият член на Европейския съвет, който е поканен на събитието. Оказа се обаче, че Младенов еднолично е решил Борисов да пътува за тържествата по встъпване в длъжност. За церемонията Бразилия кани представители на всички държави, с които има  дипломатически отношения, съобщи посолството й в София, цитирано от в."24 часа". Поканите се предават до всички дипломатически мисии на страната. Те се занасят в местното външно министерство и поканената страна решава кой ще я представлява.

Ако държавният глава не може да присъства, по ред на старшинството следват премиер, зам. държавен глава, вицепремиер, външен министър и посланик. В нашето външно министерство обаче не придвижили поканата до президентството. Така Георги Първанов не е бил уведомен, че е поканен. Вместо това чиновници веднага информирали министъра, той - премиера и така се взело решение да пътуват двамата за Бразилия.