Това заявиха от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ по повод "скандални" промени в Закона за туризма, гласувани днес от Министерски съвет.

"С тях се извършва скрита приватизация, като се подаряват публични земи за вечни времена. В държавни и общински гори пък ще може да се строи инфраструктура, без да променя предназначението на земята или да се минават съгласувателни процедури, задължителни за всички други фирми и граждани. Всичко това ще става без търг и конкурс", предупредиха природозащитниците, макар че в съобщението на правителството се говори само за намаляване на административната тежест.

От „За да остане природа в България“ припомниха, че през 2012 година беше направен опит същите текстове да бъдат прокарани през Закона за горите. Тогава хиляди хора блокираха в три поредни вечери Орлов мост и защитиха законността.

"Вносителят - Министерството на туризма - посочва, че спорните промени, появили се изневиделица и в нарушения на изискванията за обществени консултации, са инициирани от курортен комплекс "Пампорово". Собственик на 84% от акциите на дружеството е Цветелина Бориславова, дългогодишна спътница в живота на министър-председателя Бойко Борисов. Промените ще облагодетелстват разбира се и други инвеститори, сдобили се със ски курорти в националните паркове "Рила" и "Пирин" и Природен парк "Витоша", подчертаха еколозите.

Те подчертават, че седмица след като министър от кабинета подаде оставка заради сключване на договори със зет си, днес правителството извършва действия, които биха довели до облагодетелстване на свързано с премиера лице. Това е в състояние да компрометира България в навечерието на поемането на председателството на Съвета на ЕС, изтъкват още природозащитниците.

"Нещо повече, само преди два дни премиерът Борисов заговори за разследване на „криминалната приватизация“, а днес прави същото – със специален закон увеличава приватизираните активи, без дори да търси минимално плащане за тях. На практика със задна дата се прехвърлят вещни права, за които никога не е била плащана цена или минавана процедура.

Това не само лишава държавата от възможността да получи такси или приход, не само подарява завинаги обществени ресурси на монополни структури, но и отваря широко вратата за нови беззакония, изпращайки сигнал, че всичко рано или късно ще бъде узаконено", се казва още в официалната позиция.

Предстои промените да бъдат подложени на гласуване в парламента.