И това не е предизборна оферта, както се опитват да внушат, а ние сме доказали през годините, че сме отворени към всички хора, които имат качества и потенциал да заемат високи позиции, написа лидерът на ГЕРБ във Фейсбук.

Така той отговори на коментарите, че се готви да управлява заедно с ДПС, след като сам заяви, че ако пак е премиер ще назначи поне 10 зам.-министри мюсюлмани.

"В Конституцията се казва, че всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние", заявява още Борисов.

И подчертава, че в ГЕРБ са доказали през годините, че зачитат правото на всеки български гражданин да се развива и да допринася за просперитета на страната ни.

Той изброява, че партията му е излъчила доц. д-р Анна Страшимирова, която е от ромски произход, за председател на Комисията за защита от дискриминация. Освен това имат кмет на община Дулово – д-р Юксел Ахмед, който е български мюсюлманин.

От тази етническа група са и кандидатите им за евродепутати – Селиме Кърджалиева и Асим Адемов.

"Нашият евродепутат (вече трети мандат) Владимир Уручев е българин мохамеданин. Вежди Рашидов беше министър на културата по време на управлението на ГЕРБ. Членовете на Националния изпълнителен съвет на МГЕРБ – Юзгюр Касим и Осман Ислямов – също са български мюсюлмани. И това са само малка част от примерите за приемственост на ГЕРБ с различните етнически групи в България", изтъква още Борисов.

По думите му в ГЕРБ се припознават хора от всички етноси, а важни за партията са личните качества и експертният потенциал на кадрите. В Кърджалийско той казал на хората, че ГЕРБ ще се възползва максимално от потенциала на всички кадърни хора, "защото това е демокрацията".