Така лидерът на ГЕРБ и бивш премиер коментира в кулоарите на парламента дали двете формации ще се коалират след вота, предаде БТА.

Повод стана обединението на ГЕРБ и ДПС за актуализацията на бюджета. Те подкрепят Кристалина Георгиева като кандидат за върховен представител на ЕС по външната политика и смяна на ръководството на БНБ.

Борисов каза отново, че неговата партия ще управлява, ако има необходимото за това парламентарно мнозинство, ако ли не - "да вземат да си оправят бакиите тогава - ясно и точно".
Въпреки, че няма да прави съюз с партията на Лютви Местан, Борисов е убеден, че двете формации могат и трябва да са толерантни една към друга. Защото етническият модел бил важен за България.

На въпрос дали е възможно заедно след предсрочните избори заедно с ДПС да взимат решения, без формално да са в коалиция, за да спасяват държавата, той отговори:

"Ако се налага да се спасява държавата – да".

На уточнение, че вероятно ще се наложи, лидерът на ГЕРБ каза:

"Еми като се наложи, ще знаем, че БСП го е довела до този хал."

Той обясни, че нямат никакво сътрудничество с ДПС.

Следобед, ядосан, че медии са манипулирали думите му, пусна запис с изказването си и отново заяви, че коалиция с ДПС няма и няма да има.

Председателят на ПГ на БСП Атанас Мерджанов коментира по-рано, че маските са паднали и днес ясно е проличала новата коалиция между ГЕРБ и ДПС, която подкрепя президента за бюджета.

"Не аз се целувах на "Орлов мост" с ДПС и не аз съм виновен, че ДПС се държат много по-отговорно от Вас. Не съм виновен, че разумът в случая е такъв и той надделява", отвърна му Борисов.

"Не ДПС, а БСП върши предателство към кабинета "Орешарски", каза пък Йордан Цонев от ДПС по повод актуализацията на бюджета.

"ДПС няма да бламира кабинета "Орешарски" като не гласува предложената от него актуализация на бюджета, защото това е предателство към собствения кабинет", добави той.

ДПС ще подкрепи изменението на бюджета на НЗОК и на държавния бюджет, защото това са предложенията на "нашето правителство, избрано с мандатоносител БСП и подкрепено от ДПС".

Цонев определи по-късно като нелепи и евтини твърденията за коалиция между ДПС и ГЕРБ и попита защо БСП бламираха собственото си правителство.