"За всички, които отново не са разбрали и за медиите, които отново си позволиха да манипулират моите думи, публикувам запис от цялото ми изказване днес. И отново повтарям – коалиция с ДПС няма и няма да има! Не аз се целувах с тях на Орлов мост. Моля, не спекулирайте повече по тази тема", написа той във Facebook следобед.

По-рано днес той обясни, че категорично казал, че коалиция с ДПС няма да прави и добави, че това не значи, че не може да бъдат толерантни като партии и това са длъжни да го направят. По думите му все пак етническият модел е важен за България.

Той обясни, че нямат сътрудничество с ДПС.

На въпрос дали е възможно заедно след предсрочните избори с ДПС да взимат управленски решения, без формално да са в коалиция, за да спасяват държавата, той отговори:

"Ако се налага да се спасява държавата – да".

На уточнение, че вероятно ще се наложи, лидерът на ГЕРБ каза:

"Еми като се наложи, ще знаем, че БСП го е довела до този хал."


Тези думи обаче ги няма във видеото, разпространено от Борисов.

Вижте видео на БГНЕС от отговорите му пред репортери >>>

ГЕРБ и ДПС са на една позиция по няколко въпроса – да бъде предложена Кристалина Георгиева за еврокомисар от България, да бъде актуализиран държавният бюджет и да бъде сменен управителят на БСП Иван Искров.

БСП веднага заподозря коалиция ГЕРБ-ДПС.

Според лидера на ПГ на БСП Атанас Мерджанов ДПС може да не върне мандата и да направи правителство с ГЕРБ. По-рано той каза, че маските са паднали и днес ясно е проличала новата коалиция между ГЕРБ и ДПС, която подкрепя президента за бюджета.

"Не аз се целувах на "Орлов мост" с ДПС и не аз съм виновен, че ДПС се държат много по-отговорно от Вас. Не съм виновен, че разумът в случая е такъв и той надделява", отвърна му Борисов.

"Не ДПС, а БСП върши предателство към кабинета "Орешарски", каза пък Йордан Цонев от ДПС по повод актуализацията на бюджета.

Той определи по-късно като нелепи и евтини твърденията за коалиция между ДПС и ГЕРБ и попита защо БСП бламираха собственото си правителство.