54-годишният Петков направи това искане по време на днешното заседание по делото срещу него по обвинения за умишлено убийство на баретата Емил Шарков и опит за убийство на петима негови колеги при акцията на МВР на 14 март миналата година, предаде БНР.

"Когато в предишния кабинет на ГЕРБ те бяха премиер и вътрешен министър, аз съм им изпратил двайсет писма за различни проблеми, които те не решиха, и затова се стигна до стрелбата", каза подсъдимият, но не уточни какво има предвид.

Магистратите не приеха и искането на адвокатите на Петков като свидетели да бъдат призовани деца от училището в Лясковец, за да се установи дали животът им е бил застрашен и това да налага полицейска акция в апартамента му.

Страните в процеса предявиха и множество искания за събиране на нови доказателства, но съдът прие като основателни само част от тях. Като доказателство по делото ще бъде приложен щитът, с който Емил Шарков е участвал в акцията за ареста и изземане незаконното оръжие на Петков. Това защитно средство ще бъде изискано от Специализирания отряд за борба с тероризма, тъй като не е иззето по време на досъдебното производство.

На следаащото заседание ще бъдат разпитани неявилите се четирима свидетели, ще има очни ставки заради противоречиви показания на други свидетели, ще бъдат представени резултатите от назначени днес от съда оглед и експертиза.

Досега, за дванайсет дена, съдът разпита 96 свидетели и вещи лица. 

Делото ще продължи от 22 до 26 юни, реши съдът.