В съобщение във Фейсбук Йончева написа:

"Днес заведох дело срещу Бойко Методиев Борисов за клевета и уронване на честта на журналистическата професия. Исковата молба беше внесена от адвокатите в Софийския районен съд.

Вярвам, че това е битка срещу тези, които смятат, че могат да продължават безнаказано да клеветят, да лъжат, да заплашват. Това е битка за повече честност и морал.

Вярвам, че нашето общество се нуждае от лидери с достойнство. Те трябва да носят отговорност за своите думи и дела. Ако Бойко Борисов си позволява така да клевети и заплашва български гражданин, който е казал критични думи за него и неговото управление, представете си как би постъпил с всеки един българин, който няма тази трибуна.

Адвокатите ще настояват за обезщетение, което ще бъде дарено на кампанията "Повече българчета за България."

Лидерът на ГЕРБ замеси името на телевизионната журналистка в твърдения за платени 2 млн. лева държавни пари за нейни репортажи, без обаче да уточнява детайли с аргумента, че това е класифицирана информация.

Заради скандала служебният премиер Огнян Герджиков освободи от поста своя медиен съветник Иван Гарелов, който подкрепи Йончева.

Повод за решението на Йончева станаха думите на лидера на ГЕРБ: "Бяхме принудени да платим милиони за интервютата на Елена Йончева."

"Йончева е силно разочарована от поведението на бившия министър- председател, който си позволява да изрича лъжи и клевети по неин адрес и така да петни журналистическата професия. Затова тя ще потърси правата си в съда. Елена Йончева призовава българските адвокати, които не се страхуват от Бойко Борисов, да се свържат с нея", съобщиха тогава от пресцентъра на БСП.

"Разбрах, че Елена Йончева ще ме съди за клевета. С удоволствие ще участвам в този процес", отговори по-късно в профила си във "Фейсбук" Бойко Борисов.

"А още по-компетентен от мен е бившият финансов министър Симеон Дянков за финансовата част, както и шефовете на разузнавателните служби", добави бившият премиер.