Лидерът на ББЦ Николай Бареков показа документи, в които името на Борисов се свързва с принадлежност към бившата ДС и наркотрафик.

Вижте част от документа >>>

Бареков поиска МВР да направи сравнителен анализ на документите с тези в архива на ведомството за част от водещите фигури на прехода.

„Колегите, които извършват проверка нямат никакво съмнение, че документът, който се съхранява в МВР, е автентичен. Те съдят, както по реквизитите на документа и на архивното дело, така и по информацията в регистрите. Това, което бе публикувано, определено е фалшификат", каза пред "Фокус" министърът на вътрешните работи в оставка Цветлин Йовчев.

По думите му има видни несъответствия между това, което трябва да съдържа един оригинален документ и това, което е предоставено.
Той изрази готовност да се създаде комисия съгласно Закона за защита на класифицираната информация, да се разсекрети документа и да бъде подложен на експертиза, която да докаже неговата идентичност.

Йовчев каза още, че откакто делото е попаднало в архив, един единствен път го е напускало. Нито тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов, нито тогавашният вътрешен министър Георги Петканов, обаче били вадили делото.

'Т.е. ако някой е извършвал нещо, някакви манипулации – копиране на документи и т.н., то това е било преди този период", каза министърът в оставка.

Йовчев заяви, че има "нерегламентиран достъп до класифицирана информация" и ще се установи при проверка при какви обстоятелства е станало това.

По-рано днес главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обясни пред Нова телевизия, че делото е вадено през 2003 г. от служител на ведомството.
Той заяви, че проверка, разпоредена от Йовчев, показала, че в МВР съществува документ с регистрационен номер като този, който разпространява лидерът на "България без цензура", но в него не е името на Борисов.

По думите му, листовете на Бареков са добавени пасажите, в които присъства името на Борисов.

"Има документ с такъв номер, има такава среща с информатор на тази дата, но наличието на информацията, която е в документа в съответното дело, не отговаря на информацията, която е публикувана", добави той.

Главният комисар заяви още, че това, което се разпространява, трудно би нарекъл документ.

По-късно Николай Бареков благодари обаче на Лазаров, че е признал, че документите са истински.

„Документът е истински, печатите са истински, подписите са истински. Но това, което е в архива на МВР, е без пасажите за Бойко Борисов”, цитира думите на Лазаров Бареков.

„Давате ли си сметка 2003 г. кой може да рови и прочиства архива на МВР? Главен секретар на МВР беше г-н Борисов, само той можеше да управлява архивите, защото г-н Петканов беше по-лежерен човек”, коментира лидерът на ББЦ.

Той заяви, че утре в 10 ч. е призован от прокуратурата и благодари на главния прокурор, че се задействал в разумни срокове по темата за "Борисов, досиета и другите му неща".

Лидерът на ГЕРБ напомни следобед, че няма полицейска служба в света, която да не го е награждавала с най-високите си ордени за операциите, които  водил срещу наркотрафика.

„След като дори министър Цветлин Йовчев, за което му благодаря, гл. секретар Лазаров, които никой не може да ги заподозре в симпатии, не издържаха да се обадят, защото се компрометират самите служби, толкоз по темата”, каза още Борисов, цитиран от "Фокус".

Той вече сезира Сотир Цацаров за клевети на Бареков.

Вчера Екатерина Бончева от Комисията по досиетата обясни, че в документите, с които разполага комисията, няма следа за принадлежност на лидера на ГЕРБ към бившата ДС.