В профила си във Фейсбук Борисов написа:

"Благодарих на министър-председателя на Китай Ли Къцян, който ми подари портрет, изработен по специална технология с елементи на традиционната китайска култура за „Късмет и щастие”. Чрез използваната техника за рисуване със спрей върху коприната се създава триизмерен образ, а сред вградените елементи са изделие от вид нефрит, символизиращо благопожелания и облаци, които вещаят добро".  

Рамката на портрета е от издълбано палисандрово дърво, съобщи "24 часа".

Подаръкът бе връчен на Борисов при срещата на двамата премиери преди да започне форумът с 16-те лидери от държави от Централна и Източна Европа в китайския град Суджоу. Ли Къциян изчака всички 16 министър-председатели пред входа на конгресния център. Форумът е посветен на възможностите за привличане на китайски инвестиции в държавите от нашия регион.

"Днешните икономически реалности обуславят задълбочаването на диалога между Европа и Китай и инициативата 16+1 предоставя важна платформа за координиране на съвместни действия за ускоряване на икономическото развитие и повишаване жизненото равнище на нашите народи", заяви по-късно Борисов по време на срещата, цитиран от правителствената пресслужба.

Премиерът оцени положително постигнатото през изминалите четири години по линия на инициативата и изтъкна активната роля на България в нея.

"Целта ни е да се засили прагматичното, ориентирано към резултати сътрудничество в областта на търговията, селското стопанство, транспорта, машиностроенето, информационните технологии", посочи Борисов.

Той съобщи, че с китайската страна ще бъде обсъдено създаването на работна група, която да потърси взаимоизгодни бизнес модели за успешното изпълнение на инфраструктурни проекти.

Борисов съобщи, че за страната ни ще бъде чест да организира през 2016 г. в София среща на кметовете на столиците на 17-те държави.

Премиерът определи инициативата на президента Си Дзинпин „Един пояс, един път” като нова възможност за развитие на взаимоизгодно сътрудничество.

„Подобряването на свързаността между Европа и Азия насърчава взаимното разбирателство и доверие, а географското положение на България на границата между Европа и Азия й позволява да играе важна роля в изграждането на нови евразийски транспортни коридори”, изтъкна още министър-председателят.