Той се срещна с китайския министър-председател Ли Къциян. Двамата разговаряха в четвъртък сутринта в Пекин, съобщи БНР. Премиерът, заедно с министри от кабинета, участва в среща на правителствените ръководители от Централна и Източна Европа и Китай.

Китай е сред най-големите експортни партньори, не само в Азия, но и в световен мащаб. Приоритетите на България са да се увеличат китайските инвестиции, да се разшири обменът и разнообразието на български продукти на китайския пазар и да се стимулира туристическият обмен, заяви Борисов.

"Нашият регион е погален от Господа с морета, реки, планини, летен, зимен туризъм, хилядолетна история - траки, римляни. Всичко, което един турист иска да види и го има в Рим, го има и в София и в България", каза Борисов.

Министър-председателят приветства решението на Китай да стане първата държава извън ЕС с принос към Инвестиционния план за Европа (планът Юнкер) и изрази желание да се обсъдят възможни съвместни проекти по тази линия.

Китай цени връзките с България и се надява търговията между двете страни да се увеличи и да се насърчи приятелското, всеобхватно партньорство, каза Ли Къцян.

Приятелството между двете страни е дълбоко, а двустранните отношения са здрави и стабилни, отбеляза китайският премиер, допълвайки, че като важна страна в ЦИЕ България играе положителна роля в сътрудничеството между Китай и държавите от региона.

Разчитаме китайските власти да съдействат за ускоряване на процедурите за внос на 21 български земеделски продукти в азиатската страна като до момента са одобрени едва 3 процедури, посочи българският премиер.

Двете страна могат да намерят начини български инфраструктурни проекти за се изпълняват от китайски фирми и с китайски инвестиции, обясни още Борисов на Ли Къцян.  Според Борисов за китайските фирми ще е изгодно да направят свои логистични и производствени центрове в България, за да могат да продават свободно на пазарите в ЕС.

България предлага на Китай да построи скоростния път Русе-Свиленград, тунелът под Шипка и няколко жп проекта за скоростни линии. Китайски инвеститори проявяват сериозен интерес и към изграждането на автомагистрала "Черно море".  

Освен това България се стреми да привлече средства от Китай и за нови два реактора на АЕЦ "Козлодуй".

Подписани са и споразумения с две китайски банки за осигуряване на ликвидност на Българската банка за развитие (ББР) за подпомагане на микро и малки предприятия.

Външният министър Даниел Митов пък подписа с министъра на образованието на Китай Юан Гуйжън споразумение за обмен в образованието. Китайският министър е изтъкнал добрият опит в обмена на студенти между двете страни.

По-късно Борисов участва в разговор на китайския президент Си Дзинпин с 16-те премиери от Централна и Източна Европа. На разговорите бяха обсъдени инициативите на китайския президент за модернизиране на традиционния път на коприната.

Вчера Бойко Борисов пътува с високоскоростния влак до Шанхай от Суджоу след края на Четвъртата среща на правителствените ръководители на държавите от Централна и Източна Европа и Китай.