"Пак ЧЕЗ, пак ток, явно някой повтаря събитията отпреди пет години, сценарият е същият", каза премиерът в Народното събрание. Той бе категоричен, че този път няма да има оставки.

"Ще ги разнищя докрай. Няма да им дам да ни петнят репутацията, с подобни игрички да излиза, че някъде витаем зад подобно нещо. Тези хора един път са ме сваляли от власт, сега искат да направят същото - няма да стане. Нямаме никакво участие във сделката. Толкова хубава операция пак ни спретнаха, използваха времето, когато сме в чужбина и се опитаха да направят тази работа“, закани се Борисов. 

Премиерът посочи, че се насажда мнението в обществото ,че Гинка от Пазарджик прави сделка, а някой от правителството стои зад нея. Борисов коментира и получената от чешкия премиер информация около сделката.

"Виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български банки и то от тези, които имат проблеми отпреди", каза още Борисов.

Според него, сделката за продажбата на ЧЕЗ не е приключила, защото цитираните от него банки са изпратили писмо за комфорт, писма за намерения - хвърчащи листа, които във финансово-правния мир не означават абсолютно нищо, добави Борисов.

Премиерът призова Банков надзор на БНБ да се намеси, заради информацията, че български банки участват в сделката.

Нямаме механизъм да спрем сделката за продажбата на ЧЕЗ, защото е между частни субекти, коментира министър-председателят. Но отбеляза, че може да се провери през БНБ, през КФН, финансовото разузнаване да види тези офшорки.

Президентът Радев го съветвам да се обади на президента Земан и да го попита също, както аз Бабиш, какво мисли по сделката, каза още Борисов.

По-рано държавният глава попита има ли политически гръб зад сделката за ЧЕЗ?

Г-жа Нинова, разбирам я, казва да се откупи дружеството, но ние имаме още два оператора, за другите 5 млн. българи няма ли същото да важи, изтъкна Борисов. Ако ще се търсят пари да се национализира или да се откупуват проценти, тогава питам защо само за едното дружество, а не и за трите, коментира той.

Попитан за оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, Борисов отговори, че днес е разговарял с Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров и те са казали, че не е нужно, не е правилно да се взима оставката преди да се провери всичко.

Волен Сидеров подкрепи своя коалиционен партньор. Той поиска "да се провери всичко най-пълно по сделката" и припомни, че е бил против продажбата на ЕРП-ата на чужди компании.

"ЧЕЗ, Еперго-Про и ЕВН спечелиха доста пари на гърба на българския народ", каза още лидерът на "Атака". 

Сидеров каза, че могат да се предложат изменения в Закона за енергетиката, така че държавата да има една блокираща квота от 34 процента, а защо не и повече.
Има такива примери в Англия, във Франция за одържавяване на част от дружество, посочи той.

Сидеров декларира, че има пълна координация между парламентарните групи на ОП и ГЕРБ.

НА ФОКУС: Подаръците на Борисов за Нинова >>