Още днес лицензът на ЧЕЗ ще бъде отнет, заяви Бойко Борисов на извънредна пресконференция.
По-рано от прокуратурата обявиха, че ще предложат на ДКЕВР да започне процедура по отнемане на лиценза на ЧЕЗ заради редица нарушения. Едно от тях е, че от компанията е отчитала потреблението на абонатите си на три месеца, заради което не е била санкционирана от ДКЕВР. На базата на препоръката на прокуратурата регулаторът ще решава въпроса спешно.

"Смятаме, че изявленията на премиера и прокуратурата в средствата за масова информация са грубо нарушение на юридическите задължения на България като държава, влизаща в ЕС. Единствената организация, която може да взима решение за започване на процедурата по анулиране на лиценза, е изключително независимото енергийно управление. От него не сме получавали никакви уведомления за намерения за започване на такава процедура (анулирането на лиценза)”, се посочва в изявлението на говорителя на чешкия концерн Барбора Пулпанова, допълва руската агенция, цитирана от "Фокус".

В момента ЧЕЗ е един от трите най-големи дистрибутори на електроенергия в България. През 2004 г. ЧЕЗ са закупи 67% от акциите на три български енергийни компании за около 450 милиона долара, припомня ИТАР-ТАСС.

България е вторият по големина пазар за ЧЕЗ след родната й Чехия.

Междувременно Юлиана Иванова, която все още ръководи ДКЕВР, докато бъде назначен нов титуляр, обяви, че от вчера до днес са съставени четири акта на ЧЕЗ "Разпределение", ЧЕЗ "Снабдяване" и четири на ЕВН. Тече процедура по връчването им и проверките продължават, добави тя и уточни, че такава се извършва и в Енерго-Про. Съставените актове са заради това, че на ДКЕВР не са предоставени договорите за възлагане на услуги на свързани предприятия.

От "ЧЕЗ Разпределение България" обаче отговориха, че не са нарушавали Закона за обществените поръчки. След приключилата проверка на Агенцията за държавна и финансова инспекци на 8 февруари т.г. са съставени 12 акта за установяване на административно нарушение на трима служители и едно наказателно постановление. Становището на инспекторите на агенцията не констатира нарушение на закона при осъществените доставки и услуги между свързаните дружества "ЧЕЗ Разпределение България" АД и "ЧЕЗ България" ЕАД.

Още вчера от ЧЕЗ заявиха, че не нарушават закона и плащат данъци, като публикуваха приватизационния си договор.
Същото направиха и от ЕВН, заявявайки, че са изрядни, просто хората са бедни.

Право на държавите от ЕС и на техните енергийни регулатори е да дават и да отнемат лицензи, коментира по-рано Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.
"Разбираме, че пресконференцията, на която това е било съобщено, току-що е приключила и затова е рано да дадем по-задълбочена оценка", уточни Холцнер, като обеща на по-късен етап да опита да даде допълнение към отговора.
В същото време акциите на "ЧЕЗ Разпределение България" АД поевтиняха на Фондовата борса със 17,58 на сто до 1200 лв. за акция след изявлението на премиера, че до края на деня дружеството ще остане без лиценз.
Малко по-късно Фондовата борса спря от търговия акциите на дружеството като за причина посочи официални изявления на министър-председателя и информация от медиите за изявление на прокуратурата за отнемане на лиценза на двете дружества на ЧЕЗ - "ЧЕЗ Разпределение" АД и "ЧЕЗ Електро България" АД.

Акциите на "Енерго-Про мрежи" АД-Варна също поевтиняха с 10,03 на сто до 130,01 лева.