Това обяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.

"За нас е очевидно, че Турция рекетира в момента ЕС и нашият министър-председател е говорител на този рекет", коментира тя, цитирана от БТА.

В края на миналата седмица Бойко Борисов разговаря с президента и премиера на Турция – Реджеп Ердоган и Бинали Йълдъръм, и, подкрепяйки основното им искане, прие да го предаде на ЕС - свалянето на визите за турски граждани срещу изпълнението на споразумението за реадмисия на бежанци.

Кое наложи така рязко и еднолично, без мандат нито от парламента, нито с решение на МС, да се смени позицията на България, която през март 2016 г. той заяви - че трябва да има облекчение за визите, когато се види желанието на Турция да изпълни споразумението по реадмисия? Турция не изпълнява споразумението и премиерът се явява куриер и говорител на Ердоган“, каза още Нинова.

Евродепутатът Илияна Йотова пък подчерта, че отпадане на визи за турски граждани може да има само тогава, когато са изпълнени всички онези 72 критерия от пътната карта за отпадането на визите.

Анкара не е изпълнила няколко от изискванията на Брюксел, като основното е да промени антитерористичния си закон.

Заради това Нинова обвини Борисов в "неадекватност" и социалистите искат аргументите му да се чуят в Народното събрание, а в КСНС да се изработи отговорна национална позиция.

Йотова подчерта, че само след месец и половина в Европейския съвет България трябва да каже дали подкрепя отпадането на визите за турски граждани. Тя отбеляза, че България трябва да каже и дали е за радикална промяна на Дъблинското споразумение, което задължава всеки мигрант да остава в първата страна от ЕС, в която е влязъл.

Йотова отбеляза, че проектът, който е представен в Европейския парламент, не предвижда отпадането на този текст, т.е. България ще продължи да бъде периферията на ЕС, задължена да приема всички онези, които стъпват на наша територия.

Евродепутатката посочи още, че България трябва да каже и дали Турция е сигурна държава.

"Ако България гласува против това Турция да бъде сигурна държава особено след преврата там, това означава, че нито един нелегален емигрант не може да бъде върнат обратно на турска територия. Ако признаваме, че Турция е сигурна държава, имаме необходимост от сериозна аргументация, защото това ще срещне съпротива от много европейски държави", добави Йотова.

Тя попита и какво е променило позицията на Борисов, който вчера изведнъж заяви, че членството в Шенген е неизгодно за България в момента.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Радан Кънев срещу Бойко Борисов