Вчера служебният кабинет предложи на президента да издаде указ за освобождаване на Георги Костов от поста и той го направи. По този повод лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че БСП искат да купят изборите. По думите му това става ясно от смяната на областни управители, махането на главния секретар, а вероятно и на полицейски шефове.

Самият Костов пък заяви, че е бил притискан да подаде оставка, но отказал. Натискът дошъл първо от вътрешния министър Пламен Узунов, а след това лично от премиера Огнян Герджиков, който му се обадил по телефона. За това Костов е подал два сигнала в прокуратурата.

Днес Борисов коментира пред медиите:

"Пилот в държавата няма. Кой предложи смяната на главния секретар на МВР? Не ме интересува името и субекта кой е най-висшата професионална фигура на МВР, но да се объркат всичките за пореден път... Кой го сменя, какви са мотивите? Само преди една седмица казват, че няма такова нещо (Узунов заяви, че работи добре с Костов и няма да го сменят - б.р.). Кой предложи смяната? Кой?. Интересува ме кой модел“.

Малко по-късно лидерът на БСП Корнелия Никова заяви на брифинг:

"БСП също търси информация кой и по какви причини го е направил. Нямаме отношение към това, което се случва в момента в МВР. Бихме искали служебният кабинет да гарантира абсолютно честни и прозрачни избори, с кои кадри ще го направи е негово решение. Ние сме за принципа. Правителството решава с кои кадри това ще го направи и това не е наша работа“.

Часове след това, при представянето на водачи на листи на ГЕРБ, Борисов коментира многозначително:

"Слушах внимателно уважаемата г-жа Нинова, която днес заяви, че не знае кой сменя висшата професионална фигура на МВР... тя не знае още кой сменя областните управители".

КРЪСТОСАН ОГЪН: Огнян Герджиков срещу Георги Костов