Това е най-важният въпрос, от редицата въпроси, които ще бъдат обсъдени на срещата в сряда на министър-председателя Бойко Борисов и канцлера на Германия Ангела Меркел. Това каза премиерът след пристигането си в Берлин във вторник вечерта, предаде БТА.

В отговор на журналистически въпрос премиерът заяви, че е изключително важно за българската държава ако можем да привлечем на наша страна канцлера на Германия Ангела Меркел за това да бъде намалено съфинансирането на проектите по европейските фондове.
"Ние сме една от трите най-дисциплинирани държави в Европа", отбеляза премиерът и добави, че е необходимо да бъде направено това изключение и за нас, както е направено за недисциплинираните държави.
Според Борисов тази мярка може да действа за времето, в което действа за останалите държави, а след това отново да се върне на 20 процента. По думите на премиера председателят на ЕК Жозе Барозу е съгласен това да бъде направено, като сега се търси съгласието и на държавите, които реално участват в пакта за подпомагане.

По думите на Борисов такава мярка би освободила около 600-700 млн. лв. от вътрешния бюджет, които сега се заделят за съфинансиране и тези средства могат да бъдат дадени за образование и иновации.

Запитан защо е толкова добре приет в Германия Бойко Борисов каза, че има само едно обяснение: "за разлика от много други премиери, когато канцлерът говори аз слушам и след това изпълняваме в България правилните решения, които те предлагат". Като пример той посочи 3-процентния бюджетен дефицит, нисък външен дълг и ниска инфлация. За това си заслужаваме уважението, добави Борисов.

В България се счита, че най-лошото, което можем да направим, е да подпомагаме други държави, каза още премиерът. По думите му "всички скачат и викат в никакъв случай, на никаква цена да не подпомагаме. Ако можем да взимаме - всички са съгласни. За разлика от нас, такива страни като Франция и Германия подпомагат недисциплинираните, финансово разточителни държави когато изпаднат в криза", коментира премиерът и добави, че заради това тези страни заслужават уважение и да се чува по-високо техния глас.
"Нека да бъдем почтителни към усилията на държавите, които спасяват всички нас в Европа от кризата", призова Борисов.
На въпрос дали България би подпомогнала държавите в криза, премиерът каза "Веднага! В момента, в който техните заплати и пенсии станат по-ниски от българските съм готов веднага да ги подпомогна".

В сряда българският премиер ще обядва с германския канцлер Ангела Меркел. Час и петнадесет минути ще продължи разговорът им, като в него ще бъдат засегнати най-важните за двете страни теми в момента.
Меркел ще увещава Борисов да се съгласи за въвеждането на общ банков данък и ще се информира докъде е стигнала подготовката за подписването на фискалния пакт, приет от 26 страни в ЕС през декември, казаха за "24 часа" източници от канцлерската пресслужба. Борисов пък отново ще повдигне темата за приема ни в Шенген и ще се опита да съдейства за решаване на проблема с мотрисите "Сименс", които България взе срещу заем, който не изплаща.

В сряда министър-председателят ще открие и среща с ръководството на Източния комитет на германската икономика.

Борисов води със себе си четирима министри, които участват и в българо-германски икономически форум, започнал във вторник. Това са вицепремиерът Цветан Цветанов, министрите на земеделието и храните Мирослав Найденов, на транспорта Ивайло Московски и на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.