Полетите ще се извършват един път седмично с азерската ниcкотарифна авиокомпания "Buta Airways", която е дъщерна компания на националния авиопревозвач "Azerbaijan Airlines".

По този начин България става първата дестинация в Европейския съюз, където "Buta Airways" ще осъществява директни полети.

Според двамата премиери директната самолетна линия между столиците на България и Азербайджан ще допринесе за развитието на бизнес и икономическите връзки и ще популяризира туризма на двете страни.

Българите могат сега да пътуват само за 29 евро в едната посока в тази прекрасна страна, прекрасна възможност и за азерите да идват у нас, каза Борисов, който е на борда на самолета с първия полет тази сутрин от Баку.
В самолета е и българската делегация, в която са още министрите Ивайло Московски, Емил Караниколов, Теменужка Петкова и Румен Порожанов.

Имаме амбициозна програма с Азербайджан - газовият хъб, икономиката. Това са две страни с много близка култура. Азербайджан е много древна страна, с много древни традиции, добави премиерът.

В София министърът на транспорта Ивайло Московски ще открие авиолинията София - Баку, която ще се обслужва от същата авиокомпания.

Самолетът се очаква да кацне тази сутрин в 9.55 на правителствения ВИП. В бъдеще редовната линия ще каца същия час на Терминал 2 на Летище София. В Баку ще се каца на обновения Терминал 2.

"Buta Airways" разполага с 24 самолета, всички те "Ембраер". Компанията изпълнява полети общо по 25 дестинации до 18 държави, една от които от днес ще бъде България - първа в ЕС.

Авиокомпанията рекламира България като идеалната страна за бюджетни пътувания и като една от най-евтините европейски страни.

Чекирането, което предлага компанията, е онлайн - но то може да се направи в рамките на 24 часа преди полета. Пътниците могат да ползват и автомати на летищата или да се обърнат към служители на гишетата, като услугата ще им струва 3 евро.