Бойко Борисов поздрави археолозите и реставраторите, които работят на археологическите разкопки.

"1 милиард лева са под земята и София ще има най-красивото метро в Европа. Аз съм убеден, че всеки, който дойде от чужбина да го види, ще се преклони пред историята, пред начина, по който сме направили метрото. Мисля, че и вие сте доволни от правителството, защото през последната една година и това, което финансираме в момента, ще даде възможност на вашата гилдия да направи толкова неща, които 20 години не е правила. Това са много скъпи и много важни за нас работни места”, заяви министър-председателят, цитиран от "Фокус".

„Виждате ние как се отнасяме към културно-историческото наследство – траки, римляни и всичко това, което в нашата история е минало като цивилизации. Това е политиката на правителството, така ще продължи и занапред. Това, което главният археолог на републиката - Дянков, разкри преди няколко дни - че и двама римски императори са убити в България, така че, когато им показваме на туристите, има какво да им кажем и за римската история", каза още Борисов.

Преди няколко дни финансовият министър заяви, че ремонтираните пътища на страната ще докарат още много чужди и наши туристи до малко известни исторически паметници. „Такава е например разградската крепост "Абритус", в която са убити двама римски императори - важен факт за световната история”, заяви тогава Дянков и по този повод премиерът обяви, че му дава още една длъжност - "старши археолог на държавата".

"Аз съм убеден, че въпреки критиките, ще минат няколко години и когато софиянци и гостите на София се движат по това прекрасно съоръжение, ще си спомнят за този ден и ще благодарят за това, че в условията на най-тежката финансова криза ние сме построили повече, отколкото са изприказвали другите”, добави днес Борисов.

Той цитира думи на министъра на културата Вежди Рашидов, че това, което прави правителството, може да бъде посочено.
„Това всичко беше заровено, сега е пред очите на хората. А в метрото от април месец, когато започнем да откриване подстанциите, когато слезеш и чакаш за няколко минути мотрисата, ще имаш възможност да разгледаш това, което сме открили”, изтъкна премиерът.

Той съобщи, че 200 милиона лева ще бъдат дадени другата седмица на общините за ремонт на културно-исторически обекти. На днешното заседание на Министерски съвет е взето решение да се даде възможност на много общини да работят по европейски програми и да финансират ремонти на крепости и историческите забележителности.
„С това, което правят Вежди Рашидов, Плевнелиев и всички останали, такива подобни места ще има в много малки градчета и села, където местните общински органи ще могат да си направят достатъчно приходи и да привлекат огромен брой туристи там”, каза Борисов.

Средствата по договорите за ремонт на културни итститути са 30 057 435 лева. Те се осигуряват от Оперативна програма „Регионално развитие” на ЕС, а изпълнението на проектите ще бъде 24 месеца.