Нашата дипломация, нашите лидери в Европа да присъстват на масата на преговорите, когато се решават геостратегически за света въпроси, от които страда Европа. Това, мисля че е наше право и настояваме да бъде факт, добави министър-председателят.

Крайно време е да се намесим за ситуацията в Сирия, защото тя се обсъжда от президентите на Русия, САЩ и Иран, а ние в Европа се караме къде да релокираме сирийците които ще дойдат в Европа, каза Борисов.

На среща в Сочи днес висши военни представители от Русия, Иран и Турция
договориха мерки за ликвидиране на джихадистите в Сирия. Утре предстои среща между лидерите на Русия, Иран и Турция, а вчера президентът на Русия разговаря с колегата си Башар Асад.

"Ето и днес в Германия излиза, че 6-има терористи сирийци от 20 до 25-годишна възраст са задържани във връзка с подготвян терористичен акт, а в същото време президентът Тръмп и президентът Путин във Виетнам решаваха проблемите в Сирия." Това пък премиерът изтъкна след пленарното заседание между членовете на българското правителство и делегацията, водена от председателя на ЕП Антонио Таяни.

Мисля, че Европа трябва да играе по-голяма роля в решаване на проблемите в света. ЕС има своя външна политика, трябва да говори с единен глас, като има предвид не само за източните граници, но и Африка, каза и Антонио Таяни.

По думите на Борисов Европа вече от няколко години се тресе от темата за миграцията и не се дава възможност да се определят други приоритети освен това, как Европейският съюз да се справи с този процес.

За присъединяване на Турция към ЕС не става и въпрос към момента, но апелираме за нормални отношения, за да се спазва споразумението за мигрантите, отбеляза още Борисов при срещата си с Таяни.

Споразумението за мигрантите, за тези над 3 млн. души, които стоят там (в Турция), трябва да се спазва, да се продължи и колкото и да ни струва тези хора да стоят извън границата на ЕС, каза Борисов.

„На едно мнение сме, че вместо вътре в Съюза, огради или заграждения трябва да се правят, за да гарантираме външните граници на ЕС“, каза още той и допълни, че в Европа трябва да влизат само тези, които са застрашени от война.

Турция е най-големият наш защитник на южния фланг на НАТО, най-голямата армия в Европа. Няма как в едната посока да не сме партньори с Турция, а в по-важната, тази, която носи мир или война, да ни е основен геостратегически партньор и играч. Не трябва да бягаме от темата, да се изговори ясно и да се нормализират отношенията, заяви премиерът Бойко Борисов.