Двамата с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни дадоха съвместна пресконференция.

Изключително съм доволен и благодарен - ръководителите на всички парламентарни групи показаха доброжелателност към България за следващите шест месеца, добави той по повод днешния дебат за българското председателство в ЕП.

Догодина са изборите за ЕП, ще се структурира нова Европейска комисия. Трябва да обединим усилия темите, по които трябва да има решение, да успеем да решим, допълни премиерът. Той настоя кохезионната политика да бъде запазена в следващия многогодишен бюджет на ЕС.

В отговор на въпроси Борисов посочи, че има много добър диалог с колегите си от Вишеградската група (Полша, Унгария, Словакия и Чехия).
Държавите от Вишеградската група отказват твърдо да приемат повече мигранти.

Всички идваме от източния блок, живели сме в условията на социализъм, Варшавски договор, знаем какво е нищета и да има банани само за Нова година.

Постигнатото в държавите от Източна Европа са уникални неща. Ако е било лесно, и в България да е имало метро, магистрали, пречиствателни станции.

Благодарение на Старата Европа, на основата на кохезионните фондове, сега сме в пъти по-конкурентоспособни, коментира Борисов. Той отбеляза, че Стара Европа е отделила от парите на своите данъкоплатци за достиженията в Източна Европа и за достигане на изравняване на доходите - това, което хората очакват най-много.

Не само сме задължени и признателни - освен пазар, всички присъединили се държави допринасяме за конкурентоспособността, културата, многообразието, геостратегически. Ние сме голямо семейство - ако в едно семейство почнат да се мерят кой е по-важен, няма как да живее щастливо, мирно и благополучно.

Затова с повече такт, дипломация, в диалог, мога да говоря с едните и с другите. Мисля, че това е пътят. Нито без Вишеградската четворка Европа ще бъде същата. Те са не само естествен, а жизненоважен елемент в Обединена Европа.

Всички сме се подписали под правилата на ЕС, трябва да ги спазваме, както прави България, заяви Борисов.

Срещнах неочаквана подкрепа от европейските социалисти. След като българските социалисти на пленум решиха да не подкрепят Истанбулската конвенция. Видяхте аплодисментите, че моето правителство я прие.

В 95 процента от времето отговарях на въпросите на Зелените. Останалите подкрепиха нашата политика и огромните ни усилия. Видяхте въпрос, който не отговаряше на истината - за парка Пирин. Затова съм готов с подписа си да гарантирам, че става въпрос само за втория лифт. В Швейцария и Австрия има десетки пъти повече лифтове. Всичко, различно от втори лифт, няма да се случи.

Не сме виновни за нашите коалиционни партньори, че се разделиха и не можаха да влязат в парламента, коментира премиерът.

Благодарение на битката с корупцията и контрабандата, вкарахме милиарди в бюджета. Не казвам, че сме идеални. Гарантирам, че в следващите 1-2 години ще се справим с всичко останало. Борбата с контрабандата и корупцията ще продължи на всички нива.

Няма да допуснем насилие над жените и децата в България, допълни премиерът по повод Истанбулската конвенция.

Атнонио Таяни посочи, че ЕП е готов да работи с българското правителство. Много сме доволни, че премиерът Борисов подчерта важността на ЕП. Високо оценихме думите, че България ще направи всичко за намирането на решения по въпроса с миграцията и промените на регламента от Дъблин. Българското председателство ще подготви почвата за следващия многогодишен бюджет на ЕС.

Премиерът бе бурно аплодиран, надявям се това да е добър знак за председателството, добави Таяни. Балканите са много важни за Европа. В Косово вчера имаше убийство. В Босна и Херцеговина се наблюдава присъствие на джихадисти. В края на този месец ще посетя Сърбия и Черна гора. Тук сме на едно и също мнение. Тройката институции (ЕП, ЕК и Съветът) изпращат важно послание към тази част на света, отбеляза председателят на ЕП.