Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на пленарното заседание между членовете на българското правителство и делегацията, водена от председателя на ЕП Антонио Таяни, съобщиха от правителствената информационна служба.

Вижте снимки >>>

„Ние сме една от държавите, които можахме да направим разлика от това да сме във Вършавския договор и Съвета за икономическа взаимопомощ и да сме в ЕС.
Това беше един осъзнат избор и не случайно българският народ продължава да вярва в ЕС“, заяви още премиерът.

„Вие сте представители на волята на всички европейски народи, бидейки в ЕП. Още веднъж с радост и уважение – добре дошли в България. Добре дошли сте да окажете помощ за предстоящите месеци на Българското председателство, защото искаме да помогнем, макар и със скромните си възможности, по основни теми да придвижим Съюза напред“, добави Борисов.

Оптимист съм за българското председателство и с подкрепата на ЕП съм убеден, че ще е полезно за всички, посочи министър-председателят. Декларираха се много политики, но мисля, че във всеки един момент Българското председателство може да отговори на предизвикателствата.
"Оптимист съм и с подкрепата на ЕП съм убеден, че може да е полезно за всички нас председателството на България“, каза още Бойко Борисов.

Общата ни цел е дадем конкретни отговори на половин милиард европейски граждани, каза от своя страта председателят на ЕП Антонио Таяни. 

"Разговаряхме по защитата на външните граници, борбата срещу тероризма и икономическия растеж с акцент върху цифровизацията. По повечето въпроси имаше съгласие", заяви Таяни.

"Всички ние сме се съгласни, че е необходимо да работим много активно и ангажирано в тази част на Европа, в която има страни кандидатки, в район, който е приоритетен. Съгласен съм с министър-председателя, че има нужда от допълнителен ангажимент. За ЕС и парламента ситуацията на Балканите е приоритет. Ангажирани сме за укрепването на връзките, перспективата за присъединяването на някои страни“, коментира Таяни.

По думите му Черна гора предприема сериозни стъпки към присъединяването. „В началото на следващата година ще бъда в Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина, за да отправя сигнал за нашето внимание“, каза още Антонио Таяни.

Преди това в сградата на Министерски съвет се проведе двустранна среща на между него и Таяни, който е на работно посещение в България. Двамата обсъдиха  задачите и отговорностите по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, ключови теми за бъдещето на Европа, както и европейската перспектива и свързаността на държавите от Западните Балкани, уточняват от МС.

В програмата са включени двустранни срещи на председателя Таяни с президента Румен Радев и с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Очаква се и специално обръщение на председателя на Европейския парламент към българските депутати от 44-то Народно събрание, след което председателските съвети на ЕП и НС ще проведат съвместна дискусия.

По-късно следобед Антонио Таяни ще участва в дебат с млади хора на тема "Гласът на младите: Каква Европа искаме?", който ще се проведе в зала 272 на Софийския университет "Св. Климент Охридски".