Двамата ще обсъдят задачите и отговорностите по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, ключови теми за бъдещето на Европа, както и европейската перспектива и свързаността на държавите от Западните Балкани, съобщиха от правителствена информационна служба.

След разговора между премиера и председателя на ЕП ще се състои среща между членовете на правителството и делегацията, водена от него. Таяни ще бъде придружаван от генералния секретар на ЕП Клаус Веле, председателите на политическите групи в ЕП и други делегати.

След срещата двамата с Борисов ще дадат съвместна пресконференция в Гранитна зала на Министерския съвет.

Работното посещение на Антонио Таяни в София е традиционно за всяко ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз, отбелязаха от кабинета.

Планирано е в рамките му той да направи и обръщение към депутатите в пленарната зала на Народното събрание. Заради това за утре е насрочено извънредно заседание от 14,45 часа.

По този повод миналата седмица се заговори, че причината за оставката на председателя на парламента Димитър Главчев е именно заради визитата на Таяни. Твърди се, че след като разбрал за ултиматума на опозицията да не влиза в залата, докато Главчев не напусне поста, председателят на ЕП отказал да говори пред празни банки.