Ценообразуването е една от основните грешки на бившия председател на ДКЕВР Ангел Семерджиев, категоричен е Борисов, цитиран от БТА.
Той каза, че назначил проверка в регулатора, надявал се на проверка там и на Сметната палата.

В ДКЕВР от 10 години няма никаква промяна в начина, по който се ценообразува, дали електроцентралите от различните типове му предоставят фактура, той я одобрява. 100 милиона, 100 милиона, ама дали са похарчили 100 милиона лева, какво има в тези 100 милиона ДКЕВР не проверява, коментира премиерът, цитиран и от "Фокус".

Нужна е кардинална промяна в модела на ценообразуване на ДКЕВР, за да се решат проблемите с цената на тока, заяви по-рано и енергийният министър Делян Добрев. Обяснявайки недостатъците в сегашното ценообразуване, той даде за пример сероочиската на ТЕЦ-овете в Брикел и Бобовдол, където техните инвестиционни разходи са определяли на повече от 100 млн. лева. Експертите обаче твърдят, че този тип сероочиска с тази технология не може да струва повече от няколко десетки милиона, но по фактура била 100 млн., отбеляза министърът на енергетиката.
Според него, съобразно порочния модел на определяне на ценообразуването в ДЕВКР е взета стойността 100 млн. лева и цената от централата в Бобовдол е увеличена на базата на тези 100 млн. инвестиции, вместо да е увеличена с реалните инвестиции.
Когато регулаторът одобрява инвестиционни разходи от страна на компаниите, трябва да ги одобрява на базата на това каква ефективност те ще постигнат в полза на обществото, поясни Добрев. Той даде пример с държавния ТЕЦ „Марица Изток 2”, където благодарение на модернизирането на шест от турбините, ефективността на централата се е повишила с близо 15-20%.

Бойко Борисов изтъкна, че „винаги трябва да се почва от начало".
Той попита риторично, кой продаде ЕРП-ата в монополно състояние? По времето на кое правителство?
"Понеже днес Лютви Местан се е изказвал. По времето на НДСВ и ДПС. Шулева продаде ЕРП-ата. Когато разделиш страната образно казано на три, и на практика правиш три монопола. Най-малко по тази тема за монополите може да говори ДПС. Едната цифра в сметката трябва да пишат Иван Костов, заради скъпата енергия на двете "Марици". Другата сметка трябва да пишат Сергей Станишев, ДПС и НДСВ - за Закона за зелените енергии", коментира Бойко Борисов.
Не бих отнел на този етап лицензите на ЕРП-ата, заключи той.

По-рано ДПС обяви, че това правителство е превърнало българските граждани в жертва на монополите. От СДС пък се разграничиха от правителството на ОДС с премиер Иван Костов, по времето на което са били сключени дългосрочните договори за изкупуване на енергия на фиксирани цени от ТЕЦ "Марица - Изток" 1 и 3. От БСП на свой ред поискаха парламентарна анкетна комисия, която да провери дейността на електроразпределителните дружества.
ДПС предложи председателят на ДКЕВР да се избира с мнозинство 2/3 в парламента.

Анкета: Кой е виновен за скъпия ток?