Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов на срещата си с посланика на Руската федерация Анатолий Макаров по повод изявлението на руския президент Владимир Путин, че славянската писменост е дошла от "македонската земя", съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов е показал на дипломата плакет на стара Плиска, припомняйки откъде тръгват основите на християнството по славянските земи. Премиерът е посочил и инвестициите, които българската държава прави за реставрацията на Голямата базилика, под чиито стени Климент и Ангеларий пишат първите книги на кирилица.

Той е припомнил още, че създаването на кирилицата е станало по волята и с участието на българската държава при царуването на българския владетел Борис Първи Михаил.

"По думите на Борисов това е безспорен принос на България към европейската и световна култура. Той изтъкна, че и днес на създадената на българска земя азбука пишат десетки народи в цял свят, включително населяващи територията на Руската федерация. Министър-председателят напомни, че това бе подчертано и от Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил по време на официалното му посещение в България, който го заяви пред президента Росен Плевнелиев на 29 април 2012 г.", се казва още в официалното съобщение.

В него се подчертава, че Макаров е посочил, че лично е присъствал на тържествата по случай 24 май като знак от страна на руската държава за признателност към делото на братята Кирил и Методий.

Пред журналисти след срещата обаче посланикът отказа да коментира директно думите на Путин и отказа да получи "Златен скункс" от "Господари на ефира".

Борисов и Макаров са обсъдили и развитието на двустранните отношения с акцент върху възможностите за разширяването и задълбочаването им, уточниха от пресслужбата на кабинета. Като области от взаимен интерес бяха посочени търговско-икономическата сфера, туризмът, реализацията на енергийни проекти в България и по-конкретно – на европейския газов хъб „Балкан“ и търсенето на частен инвеститор за АЕЦ „Белене“.

По време на разговора посланикът е честитил третия мандат на премиера и му пожела успех.