Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на брифинг след срещата в Солун с гръцкия си колега Алексис Ципрас и със сръбския президент Александър Вучич.

Според Борисов регионът има огромни перспективи в сфери като туризма, енергетиката, природните ресурси. Той специално акцентира и върху значението на жп линиите и транспортите коридори, които да свързват държавите.

„Не бива да се повтаря моделът на бивша Югославия, а всяка държава от Балканите трябва да има пряк достъп до всяка друга държава на Балканите“, добави Борисов. Министър-председателят изтъкна необходимостта на Западните Балкани да се даде европейска перспектива и сподели оптимизма си след срещата на лидерите от „Берлинския процес“ в Триест, където е бил заявен ясен ангажимент по въпроса.

„С Алексис си обещахме да направим максималното, което зависи от нашите две държави, нашите приятели от Сърбия да отидат където им е мястото. Не държим да се знае годината, но особено младите поколения трябва да имат перспектива, за да може политиците да направят всичко, което се изисква от тях, за да осигурят на народите си просперитет“, заяви Борисов и добави, че е важно да има перспектива и надежда у хората, за да не напускат региона си.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас също определи днешната тристранна среща като изключително важна за региона.

„Рискът от дестабилизация заради етнически и политически конфронтации, рискът от нарастване на ислямизма, последиците от мигрантските потоци са проблеми и ние всички искаме да работим в диалог за мира и стабилността на Балканите“, подчерта Ципрас. Той изрази подкрепа за европейската перспектива на Сърбия и изтъкна волята на сръбската страна да изпълнява всички условия.

Според гръцкия премиер сигурността на Европа минава през Балканите и заяви, че Европейската комисия оценява усилията на сръбската страна в тази посока.

Гръцкият министър-председател посочи още, че продължава укрепването на диалога по инфраструктурните и енергийни проекти между трите държави, по чиято реализация се работи активно.

Президентът Александър Вучич благодари за подкрепата за Сърбия в европейския й курс. Той изрази готовност страната му да участва в проекти от икономически интерес за региона, така че хората и бизнесът да бъдат улеснени.

Народите от Балканите трябва да имат перспектива. Оптимист съм след срещите в Солун и в Триест, където и влиятелните европейски лидери заявиха твърдо ангажимента за Западните Балкани, оста север – юг, и транспортния коридор №8 за България, защото когато се наливат пари – никой не иска после да разрушава., заяви Борисов.