Той е в София за участие в международната конференция по киберсигурност и киберпрестъпност и се срещна с Бойко Борисов, предаде БТА. 

"Току-що говорихме с премиера за някои от успешните ни случаи преди години, като партньори в борбата с фалшифициране на валута. Ние виждахме тук най-много случаи на фалшифициране на пари. Сега финансовите престъпления и киберпрестъпността са най-опасни за нас. През последните години 40-45 българи бяха арестувани за скиминг (кражба на данни от банкови карти - бел. ред.)", добави той в отговор на въпрос дали в САЩ разследват български престъпници.

По-рано днес беше съобщено, че трима българи, които живеят в Ню Йорк, са осъдени на затвор за кражба на близо 300 000 долара чрез скимиране на данни от банкомати.

"Това е шефът на службата, която пази двете най-ценни неща в САЩ - президента и долара", каза Борисов и допълни: "На срещата с Марк Съливан днес си спомнихме за 2001 година, когато с Румен Миланов (тогава шеф на НСБОП - бел. ред.) отидохме в САЩ и в Сикрет Сървис ни пуснаха филм как се разпространяват фалшивите пари в света - на първо място беше Колубмия, а на второ България. Оттогава досега сме спрели десетки, над 30- 40 печатници. Тогава нямаше никакво доверие към България, с нас се срещнаха хора, едно ниво над портиера, сега директорът на Сикрет Сървис прелита океана, за да дойде тук".

По думите му, за да дойдат в България хора като Съливан, са полагани усилия години наред и това е допълнителна подкрепа за общата ни сигурност и дори за приемането ни в Шенген.
"Очакваме следващия месец вицепремиерът ще бъде на посещение в САЩ и срещите там са потвърдени", добави премиерът, вероятно говорейки за Цветан Цветанов.