Бежанците в Регистрационно-приемателния център в Харманли се били събрали в едно от помещенията, в което пиели и се веселили, но купонът прераснал в побой. Причината била фалшиво пеене на един от бежанците.

Сигнал за инцидента в бежанския лагер е бил подаден снощи към 23.00 часа. Тогава възниква междуетнически конфликт между близо 800 обитатели.

На място са изпратени над 50 полицейски служители, които са се включили в потушаването на конфлакта редом с редовната охрана на центъра.

Служителите на реда обаче са посрещнати с хвърлени камъни от участниците в мелето. Патрулен автомобил "Опел Астра" от РПУ-Харманли е със счупено предно панорамно стъкло след масовото сбиване, съобщи ОД на МВР-Хасково.

"Участниците са били основно от две различни националности - сирийци и афганистанци", уточниха от пресцентъра на ОД на МВР-Хасково.

Допълнително към действията за свалянето на напрежението са се включили и сили на жандармерията.

Безредиците са били овладени към 1.00 часа след полунощ. Тогава е възстановен редът и са набелязани мерки по охраната, патрулирането и недопускането на следващи побои.
Няма пострадали хора от охраната на лагера и от силите на реда.

Двама участници в конфликта, чакащи статут на хуманитарна закрила, обаче са с контузии по главите. След прегледите в "Спешна помощ" те са били насочени за домашно лечение.

Това е втори подобен инцидент, свързан с центъра, в последните 10 дни. При предишния случай двама афганистанци на по 19 години бяха намушкани с нож при сбиване пред заведение близо до центъра.

На 4-ти септември гражданите на Харманли излизат на протест с искане за въвеждане на строги мерки в бежанския център.

319 нелегални мигранти задържани за 3 дни

През периода от 26 до 29 август 2016 г. служители на Главна дирекция „Гранична полиция” са задържали 319 нелегални мигранти.

82 лица са задържани при опит за незаконно преминаване на вход на българо-турската граница, а при опити за излизане от страната на българо-сръбска граница са задържани 237 чуждестранни граждани.
Предотвратено е влизането на 29 мигранти, съобщиха от МВР.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Радан Кънев срещу Бойко Борисов