"Снощи бяхме информирани, че оцелелият нападател е разкрил, че Ню Йорк е следващият в списъка на мишените", каза Блумбърг в сградата на кметството, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Той добави, че останалият жив атентатор Джохар Царнаев и неговият убит брат Тамерлан са изработили и други взривни устройства освен използваните в Бостън. Те планирали да детонират бомбите на "Таймс скуеър".
На пресконференцията до Блумбърг бе полицейският комисар Реймънд Кели, който каза, че братя Царнаеви искали да взривят на площада в сърцето на Манхатън бомба в тенджера под налягане и пет бомби в тръби. На пресконференцията бе съобщено, че двамата братя обсъждали какво да правят с другите взривни устройства, които имали, и спонтанно решили да ги използват в Ню Йорк. 

Царнаеви са имали намерение да празнуват бостънския атентат на парти в Ню Йорк, съобщиха по-рано световните агенции, като се позоваха на началника на нюйоркската полиция Рей Кели, предаде БТА.

Информацията за планирания купон била съобщена от собственика на колата, която братята похитили миналия четвъртък вечерта. Тогава те заплашили собственика й с огнестрелно оръжие и после започнали да говорят на непознат за него език, вероятно руски или чеченски. В даден момент обаче те явно са използвали и английски думи, от които собственикът на колата разбрал, че Царнаеви се готвели за парти в Манхатън. На първата бензиностанция мъжът успял да избяга, а малко след това полицията започна еднодневното преследване на братята, приключило с ликвидирането на единия от тях и задържането на другия.

Същевременно американски дипломати пристигнаха в Дагестан и се срещнаха с роднини на Царнаеви. Дипломатите са разговаряли с майката на братята Зубейдат. Разследването на бостънските атентати се фокусира върху Дагестан, след като стана ясно, че Тамерлан е бил там може би за около 6 месеца през 2012 г. В изявлението на американското посолство в Москва се казва също, че руското правителство сътрудничи на ФБР в разследването на нападенията по време на бостънския маратон.

Белият дом пък отказа да коментира на какъв етап е разследването и дали братята са имали връзки с чужди терористични групи.
"Все още не разполагаме с всички отговори и няма да разполагаме с тях още известно време. Ето защо се нуждаем от изчерпателно разследване", заяви Джей Карни, говорителят на Белия дом.

Бащата на двамата братя Царнаеви заяви, че ще замине за САЩ, за да погребе по-големия си син. На пресконференция в Махачкала, столицата на Дагестан, Анзор Царнаев каза, че отива в САЩ, за да види ранения си син Джохар и да погребе по-големия - Тамерлан. Анзор Царнаев заяви: "Не се сърдя на никого. Искам да открия истината".

Полицията в САЩ смята, че двамата му синове - Тамерлан и Джохар, са поставили и детонирали две самоделни бомби от тенджери под налягане близо до финиша на маратона на 15 април, убивайки трима и ранявайки 264 души.

Анзор Царнаев уведоми журналистите, че ще тръгне за САЩ възможно най-скоро, но че още не си е купил самолетен билет. Съпругата му Зубейдат Царнаева каза на същата пресконференция, че още не е решила дали да замине и тя. Миналото лято тя била обвинена за кражба в магазин в САЩ и се страхувала, че може да я арестуват. Семейство Царнаеви емигрира в САЩ преди десетина години, но двамата родители решават миналата година да се върнат в Русия.

Взривовете в Бостън - снимки