Американските медии пишат, че от общата сума на тази "виртуална" загуба 52,3 процента са регистрирани само в един ден - понеделник, 29 юни - няколко дни след неуспеха на срещата на Еврогрупата на 24 юни в Брюксел, когато гръцкият премиер остро критикува Международния валутен фонд, предаде БТА.

Френският в. "Фигаро" пък посочва, че в периода от 24 юни до днес загубите на всеки милиардер възлизат средно на 217,5 милиона долара.

Най-големи загуби е претърпял испанецът Амансио Ортега, основател на веригата магазини ZARA и вторият най-богат човек в света. Неговото богатство е оценено на 69,2 милиарда долара, но сега е намаляло с 3,5 милиарда.

Най-богатият човек в света Бил Гейтс в понеделник е изгубил 1,4 милиарда долара, а Уорън Бъфет - 1,6 милиарда, което се равнява на сумата, която Атина дължи на МВФ.

Сметката на френската милиардерка Лилиан Бетанкур, собственичка на Лореал, е "олекнала" с 1,1 милиарда долара. 

Акциите на европейските борси се покачиха, след като Атина представи на кредиторите ново предложение за спасяване на страната от банкрут. Еврогрупата обаче прекрати преговорите по него до провеждането на референдума в Гърция в неделя.