Така индексът достигна максимално позволения дневен спад, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА.

Атинската фондова борса днес възобнови работа след петседмично прекъсване заради капиталовия контрол, наложен от гръцкото правителство като мярка срещу изтичането на евро от страната.

При много малък обем на операциите акциите на Националната банка на Гърция (National Bank of Greece), най-голямата търговска банка в страната, поевтиняха с цели 30 процента, което е дневният лимит. Котировките на другите големи банки - Юробанк (Eurobank) и Алфа банк (Alpha Bank) - потънаха с 29,81 на сто.

Няколко минути след откриването на сесията днес водещият композитен индекс Athex отчете срив от близо 23 на сто до 615,72 пункта, след което към 11 ч. спадът бе 21,86 на сто до равнище 623,20 пункта, посочват АФП и ТАСС. Фондовата борса леко ограничи загубите си до около 18 на сто в обедната търговия.

На 26 юни, когато бе последният работен ден, преди борсата да затвори, Athex закри на равнище 187,47 пункта.

Възобновяването на борсовата търговия обаче е съпроводено от ограничения за инвеститорите, опериращи от Гърция, уточнява Франс прес.

Инвеститорите могат да използват сметки в чуждестранни банки или да осъществяват транзакции с пари в наличност, но няма да могат да финансират купуването на ценни книжа с пари от банковите си сметки в Гърция, тъй като капиталовият контрол остава в сила.

Според анализатори днешният ден ще бъде решаващ тест за местния капиталов пазар и ще позволи да се определят мащабите на натиск, както и да се преценят щетите, нанесени на реалната гръцка икономика през последните седмици.

Председателят на гръцката Комисия по финансовите пазари Константинос Ботопулос, цитиран от ДПА, заяви, че очаква големи загуби през първия търговски ден.
По думите му фондовата борса ще бъде под натиск, какъвто ще бъде и случаят с банките предвид факта, че те трябва да бъдат рекапитализирани.

Борсата в Атина заработи на фона на трудни преговори между правителството на Гърция и нейните кредитори по третия спасителен план на стойност 86 млрд. евро.

Преговорите с кредиторите се очаква да стартират по същество, тъй като до 20 август Гърция трябва да получи свежи пари, за да погаси транш от 3,2 млрд. евро към Европейската централна банка.
Според източници, цитирани от в. "Имерисия", Международният валутен фонд (МВФ) е поискал от Атина строги мерки, за да преведе следващия транш на Гърция в размер на 25 млрд. евро.

В. "Вима" твърди, че мерките, които са поискали кредиторите от гръцкото правителство, са със срок на реализация от три месеца и включват промени в някои закони за преназначенията в държавния сектор и болниците, премахване на данъчните облекчения за фермерите, увеличаване на данъчното облагане за корабособствениците и ограничаване на ранното пенсиониране.

В. "Нафтемборики" пише, че днес на масата на преговорите ще бъдат поставени въпроси, свързани с борбата срещу корупцията и правосъдието. Въпросите ще се обсъждат на ниво технически екипи.
Утре на дневен ред ще бъде приватизационната програма на гръцкото правителство, чието обсъждане бе отложено миналия петък. Това се отнася и до проблема с "лошите кредити", който е обвързан с рекапитализацията на гръцките банки.