Дир. бг попита Ганев има ли напрежение между институции или само остро говорене е това между  премиера Бойко Борисов и президентът Румен Радев. Водят ли война двамата политици?

"Въпросите на Радев към Борисов относно Пеевски са нов етап в конфликта между държавния глава и управляващите. Ако до този момент нападките минаваха по оста Радев-ГЕРБ, вече можем да говорим за персонален сблъсък на Радев с Борисов. Това което прави впечатление е, че премиерът не влиза в директна полемика. Не отвръща с политическа агресия. Напротив. Въпреки обвиненията на Радев, Борисов не влезе в тона му. Тук ясно личи стратегическата линия на Борисов", заяви Ганев.

Според него, видимо президентът излиза от конституционната си роля на обединител и изразител на единството на нацията, превръщайки се в крило в политическата ни система.

"Или по друг начин казано - заема страна. Премиерът отчитайки това, иска да запълни вакуумът и да бъде той този, който ще е помирителят, балансьорът и обединителят", поясни Димитър Ганев.

В отговор на въпрос ще издържи ли управляващата коалиция пълният си мандат?, Димитър Ганев заяви: 

"Ситуацията с Валери Симеонов напомня удивително поведението на Радан Кънев от предишния мандат. Тогава Кънев търсеше дистанция от властта, въпреки че партията му беше част от управляващото мнозинство. Но не мисля, че в крайна сметка Симеонов ще потърси самостоятелен политически път в опозиция. Тази позиция няма да е печеливша за него. Твърде трудно ще му е сам. Но трябва да се отбележи, че Симеонов прави огромна услуга на патриотите. Именно с неговите изказвания и действия, той прави така, че да разбираме въобще, че ГЕРБ има коалиционен партньор, защото и Каракачанов, и Сидеров звучат системно. Изглежда, че се чувстват комфортно във властта. А това винаги носи политически пасив.

Участието в управлението изхабява и ерозира доверието. Това е неминуемо. Дори и да влезем в хипотезата, че Валери Симеонов напусне управляващата коалиция, то това не означава, че непременно отиваме на предсрочни парламентарни избори. Не трябва да забравяме, че в Народното събрание има и пети играч в лицето на Веселин Марешки и неговата парламентарна група, която може да заеме вакуума в управляващото мнозинство", заяви Димитър Ганев.

АНКЕТА: Кого подкрепяте в спора Борисов - Радев?