Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще открие моста заедно с премиера Бинали Йълдъръм. Ще участват лидери от различни страни

Преди церемонията турският премиер Бинали Йълдъръм ще се срещне с Бойко Борисов. Министрите на транспорта и на културата - Ивайло Московски и Вежди Рашидов ще придружават премиера.

С ширина 59 метра, висящият мост над Босфора се смята за най-широкият в света. Общата му дължина е 2164 метра, а основният просвет - 1550 метра.

Движението по него ще се осъществява в осем ленти. Ще има две ленти за влаковите композиции.

Стойността на цялото съоръжение е 4,5 милирда турски лири.

На церемонията се очаква да присъстват кралят на Бахрейн Хамад бен Иса Ал Халифа, македонският президент Георги Иванов, вицепремиерът на Сърбия Расим Ляич, мюсюлманският член на босненското председателство Бакир Изетбегович и президентът на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република Мустафа Акънджъ.

В Истанбул ще бъдат още премиерът на провинция Пенджаб в Пакистан Шахбаз Шериф, вицепремиерът на Грузия Димитри Кумсишвили, както и министри на транспорта и на икономиката от много страни.

Ердоган ще проведе поотделно срещи с македонския и с босненския президент, с които ще обсъди двустранните връзки и регионални проблеми.