Борисов говори пред германското издание в навечерието на днешната си среща с турския премиер Бинали Йълдъръм, с когото ще обсъдят мигрантската вълна. Визитата е по покана на турската страна.

Разговорът пък предхожда срещата, която германският канцлер Ангела Меркел организира утре с няколко премиери от ЕС по същата тема.

Междувременно в Турция Борисов ще присъства на тържественото откриване от президента Реджеп Ердоган на трети мост, който ще свързва Европа и Азия. След това двамата ще разговарят, съобщи Борисов във Фейсбук, след като пристигна в Турция.

Турският президент още миналата година заплаши, че може да ,,наводни‘‘ Европа с мигранти, казва Борисов в разговор с корeспондента на ФАЦ за Югоизточна Европа Михаел Мартенс, цитиран от "24 часа".

И добавя:

"Страхувам се от това, което се случва в Турция‘. Сега е „модерно“ за някои политици да се представят като „смели герои“, които с танкове и самолети се включват във войната. Който постоянно дрънчи със сабята, трябва все някога и да посегне с нея“.

С поглед към Ердоган и споразумението за мигрантите, пред българския премиер стои въпросът какво ще направи някой, който заплашва Европа с мигранти, ако тя наруши споразумението:

Той трябва да изпълни заплахата си. Последиците от едно такова развитие ще бъдат фатални".

Борисов официално призовава Европейския съюз да подпомогне най-бедния си член с осигуряването на защитата по границата с Турция.

"Към момента неговата държава е практически изоставена сама. Аз не знам още колко дълго ще успеем да удържим мигрантския натиск по нашите граници", добавя премиерът.

Борисов защищава решението на българската граница да бъде построена стена.

Това ни позволява изобщо да имаме шанс да опазим неколкостотин километровата европейска граница с Турция. Турция трябва да знае, че ние не сме изоставени сами на себе си“, подчертава той.

Борисов поддържа мнението, че Европа трябва да се стреми към възможно най-добри отношения с Анкара.

Междувременно стана ясно, че преди да се види с Борисов, Йълдъръм се е срещнал с лидера на ДОСТ Лютви Местан.