Същевременно той каза, че България ще въведе еврото „колкото се може по-късно“.

Министър-председателят говори пред журналисти в парламента по повод публикации в медиите, че председателят на Европейската комисия Жан–Клод Юнкер е искал ускорена процедура за въвеждане на еврото в България.

Бойко Борисов посочи, че въвеждането на единната валута не зависи от това дали искаш, или не искаш.

„В предприсъединителните договори ние сме поели ангажимент да въведем еврото – поясни той. - Това, че ние не го въвеждаме е защото има допълнително доста изисквания по въпроса, (по) които към момента можем да си позволим да се забавим”.

Той припомни, че при предишното му правителство с финансовия министър Симеон Дянков са искали да влязат в чакалнята на Еврозоната.

„При ниския бюджетен дефицит, при стабилността на банките, при валутния борд, който имаме, при огромния фискален резерв от над 11,5 млрд. лева, при ниския дълг, имаме възможност при всички критерии да се включим към момента, но ще го направим, колкото се може по-късно”, подчерта Борисов.

„На практика вие не го усещате, както и инвеститорите не го усещат, защото чрез валутния борд имаме фиксиран курс на лева към еврото. Знае се, че за 1 евро получават 2 лева. Това дава спокойствие на инвеститорите и бизнеса”, поясни още премиерът.

По думите му въвеждането на еврото не е нещо, което е трагично. „Напротив колкото по-единна иска да бъде Европа, толкова по-нормално е всички да имаме и единна европейска валута”, заяви той.

Запитан дали е разговарял с представители на европейските институции на тази тема, Борисов каза: „Не, не сме говорили. По много теми сме говорили с Юнкер тези дни, но тази тема, не ми е била поставяна”.

Според него темата най-вероятно ще се разисква от финансовите министри и централните банкери.

Точно преди година (1 юли 2015 г.) правителството създаде Координационен съвет за подготовка на България за членство в еврозоната с председател министъра на финансите.
Президентът Росен Плевнелиев тогава постави като цел влизането в "чакалнята" на еврозоната (ERM 2) до средата на 2018 г. Наскоро той каза, че въвеждането на еврото е стратегическа задача.

В началото на юни 2016 г. ЕЦБ констатира в доклад, че от седемте страни, които искат да се присъединят към еврозоната, нито една не отговаря на всички критерии за това, включително и България.

Като цяло икономиките на тези страни се намират на здрава основна, но техните закони не са в съответствие със стандартите на ЕЦБ. Остават в сила несъвместимостите по отношение на независимостта на централните им банки -  по-специално институционалната и финансовата им независимост, както и личната независимост, се посочва в доклада.


АНКЕТА: Да започне ли България преговори за еврозоната?