"Наглостта няма край! Очаквах, че водещите и продуцентите на предаването "Денят започва с култура" на БНТ ще се засрамят и извинят на всички данъкоплатци, които издържаме БНТ, че канят системно лицето Емил Джасим, нарекъл Васил Левски "ла.но", изгаврил се с Паисий и други национални герои", заявява Борислав Цеков по повод скандала в БНТ.

"Колко съм бил наивен! Вместо извинение, въпросното предаване днес излязло с арогантна декларация, с която обявяват, че те, видите ли, канели такива хора като "експерти" и щели да продължат да го правят... Тази наглост отива отвъд нормалността. И говори за ампутиран морал, за зависимости и тотално неразбиране на обществената функция на медията", заявява Цеков.

"Същностен елемент от тази функция е укрепването на националната идентичност. Така ли я укрепват? Като канят човек, който нарича Левски "ла.но"? Дискредитиран партиен маргинал, който няма нито научна, нито обществена тежест и признание, но според това предаване бил "експерт"?! Ами канете тогава Митьо Пищова - и той е "експерт" по вашите критерии, като Джасим, но поне не ругае Апостола. Оставка!", заявява Цеков. 

Дир.бг припомня, че през миналата година Емил Джасим заведе дела срещу няколко медии за разпространение на лъжи и клевети по негов адрес относно изказване спрямо Апостола на свободата. Манипулацията с Васил Левски тръгнала от участие на учителя по история в събитие на платформата за разпространение на идеи "TEDx". Там Джасим цитирал разговор между децата на свои приятели, в който едното разказваше, че е издало свой съученик за това, че е нарекъл Левски лайно. 

Днес писателят Христо Стоянов също възнегодува от екипа на "Денят започва с култура". Той написа на фейсбук страницата си, че "точно такива хора, като екипът на "Денят започва с култура", създават и предизвикват носталгия към комунизма". "Защото живелите тогава изведнъж установяват, че свободата на словото не им е била толкова ограничавана, колкото сега. Свободата на мисленето не е била ограничавана… В това предаване не, че не се позволява само да говориш, ами ти се позволява да говориш само това, което те мислят. Като се прибави и злобата към другомислието, и ти се иска да правиш социалистическа революция...", коментира Стоянов. 

Днес екипът на предаването "Денят започва с култура" излезе с декларация срещу новия програмен директор на БНТ Емил Кошлуков, с която го обвинява в натиск. Кошлуков пък отвърна нека журналистите докажат, че има натиск. Междувременно пред БНТ се състоя и протест.