Това показват резултатите от проверка на домовете, инициирана от Българския Хелзинкски комитет, в която са участвали и представители на прокуратурата, съобщи "Фокус". Данните бяха представени на пресконференция в Националния пресклуб на БТА, в която участва и главният прокурор Борис Велчев.

По думите на Велчев досъдебни производства ще има за случаите, в които има данни за престъпна безотговорност и за това, че не са полагани усилия, за да се избегнат. Той уточни, че за момента става въпрос за дела срещу неизвестен извършител.
27 са случаите, които са в процес на разследване и те са свързани с посегателство върху деца от домове – физическо насилие и сексуални посегателства. Определени са прокурори от Върховната касационна прокуратура и окръжните прокуратури, които се занимават с домовете.

Данните от проверката показват още, че 31 от децата са починали от глад, 84 са от общо изнемощяване на организма, 13 са заради лоша хигиена, 6 от злополуки като измръзване, удавяне, задушаване и др., 36 са от пневмония, резултат от настинка или залежаване. В два от констатираните случаи смъртта е настъпила заради насилие, а 15 все още остават с неизяснена причина.

"Започнатото от прокуратурата няма амбицията да реши проблема. Това, което прокуратурата може да направи е да даде възмездие и да упражни превенция. Срам ни е и ни учудва, че в 21 век деца умират от глад", коментира още Велчев. В направените проверки по домовете, по думите на главния прокурор, са видени „непонятни неща”.
„Не мога да си представя, че за 10 години 236 граждани от най-уязвимата част на обществото, могат да си отидат по този начин”, коментира Велчев, като посочи, че за 80% от случаите на смърт дори никой не си е направил труда да уведоми МВР или прокуратурата, за да може да бъде извършена проверка.

В огромен брой случаи не са правени аутопсии, а там където са правени, причините за смъртта оставала неясна, заради неясната документация, което е оставена. Според Велчев един от най-фрапиращите случаи е в дом за деца в Добричко, където за 10 години има починали 56 деца.
"Домовете не могат да се поставят под общ знаменател, но 56 смъртни случаи е фрапираща цифра", каза още главният прокурор.

Друг извод от проверката е, че в домовете за деца с увреждания в България продължава да има недохранване, насилие, връзване и третиране с опасни медикаменти. По време на проверката 103 деца са страдали от недохранване и следователно, има реален риск те да умрат от глад, в това число от болести, които ще ги сразят поради изнемощяването им от глад, обяви адв. Маргарита Илиева - заместник-председател на Български хелзинкски комитет и директор на правната му програма.