Огромен портрет на руския политик Борис Немцов беше поставен над сцената на траурния митинг в Санкт Петербург, започнал на площад Марсово поле след възпоменателно шествие в памет на загиналия опозиционер, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>

"Борис Немцов - няма да забравим, няма да простим" бе изписано на черен транспарант, който пренесоха по улиците на града представители на РПР-ПАРНАС - партията на Немцов, и опозиционни депутати от Законодателното събрание на Санкт Петербург.

Събралите се на Марсово поле издигнаха руски национални знамена, знамената на Санкт Петербург и на опозиционната партия "Яблоко".

Вчера жители на Санкт Петербург положиха цветя и запалиха свещи пред портрети на Немцов, поставени пред Соловецкия камък - паметник на жертвите на политическите репресии в Русия.

Шествието в Москва

По данни на организаторите, над 70 хиляди души участваха в шествието в Москва в памет на опозиционния лидер Борис Немцов, който беше убит в нощта срещу 28 февруари, предаде Франс прес, цитирана от Агенция "Фокус".

Според полицията пък към траурното шествие са се присъединили около 21 хиляди души.

Докато част от участниците в траурното шествие пристигаха на мястото, на което бе убит Немцов, други все още се намираха в началната си точка, образувайки колона от около два километра, предаде Интерфакс.

Участниците в шествието полагаха цветя на Москворецкия мост. По време на процесията хората са издигали различни лозунги като „Няма да забравим, няма да простим“, „Героите не умират“, „Куршумите простреляха всеки от нас“.

Борис Немцов ще бъде погребан на 3 март в Троекуровското гробище в руската столица. Преди погребението ще има гражданска панихида в московския център "Сахаров".