Американската телевизия обаче съобщава, че информацията не е била официално потвърдена.

„Уолстрийт джърнъл” писа в четвъртък, че руски удар по обект, свързан с ЦРУ, е част от кампанията на Москва да окаже върху Белия дом натиск за по-близко сътрудничество в небето над Сирия. Всекидневникът се позовава на анонимни военни и разузнавателни служители.

Възможно е да има убити сред персонала в базата и бомбардировката да е попарила отношенията между Русия и Пентагона и ЦРУ. Въпреки това Белият дом и Държавният департамент са продължили да търсят компромис.

САЩ и Русия постигнаха миналата седмица договореност да насочат въздушни удари по филиала на Ал Кайда в Сирия - фронта Нусра, независимо от възраженията на Пентагона и ЦРУ.

Русия се съгласи да спре ударите по онези бунтовници против режима на Асад, които Вашингтон подкрепя, добавя FOX News.

Руският удар по базата бил нанесен на 16 юни. Там американски и британски военнослужещи помагали да се поддържа т. нар. буферна зона с Йордания.

Те били пратени в Сирия, за да помогнат да бъде предпазена Йордания от "Ислямска държава", са казали американска отговорни служители пред "Уолстрийт джърнъл". По съображения за сигурност те не останали там дълго.

Близо ден преди удара 20 от общо 24 военни от британските спецчасти се изтеглили. Наблюдатели от САЩ проследили как руският самолет напредва към базата. Той пуснал една касетъчна бомба според източници от силите на САЩ и бунтовниците.

След този удар разположеното в Катар американско централно командване на въздушните операции се свързало с щаба на руската военна кампания, който е в сирийския град Латакия. Базата не би тряябвало да бъде нападана, е предаденото съобщение.

Но все пак руските ВВС ударили отново близо 90 минути след обаждането. При това руските пилоти не отговаряли на американските повиквания на честоти, които двете страни са уговорили по-рано да използват в извънредни случаи.

Не по-малко от четирима бунтовници били убити в бомбардировките.

Руски официални лица казали на Пентагона, че военните смятали атакуваната база за съоръжение на "Ислямска държава". От страна на САЩ обаче отхвърлят това обяснение, поради "уникалния начин" (т.е. труден за грешно впечатление), по който базата е укрепена.

Руснаците тогава отговорили, че имат от Йордания "зелена улица" да ударят базата, обаче американска проверка показала, че такова разрешение не е давано.

По-късно от руска страна обяснили, че щабовете им не били в състояние да спрат удара, тъй като САЩ не са им предоставили точните координати на базата.

Американски служители са възразили, че въпросният район не е близо до фронтовите линии и така или иначе руската авиация не действа там.

Ударът е увеличил недоверието между страните, въвлечени в конфликта в Сирия. Според "Уолстрийт джърнъл"  САЩ са предупредили Русия да избягва района на йорданската граница.

Москва засега не коментира съобщенията за удар по база, използвана от САЩ, предаде ТАСС.

Дмитрий Песков, прессекретар на президента Путин, е отказал да изрази мнение, уточни агеницята.

"Кремъл не знае за такъв инцидент и в случая няма какво да се коментира по вестникарски бележки. Това е поредният въпрос, който трябва да се адресира до Министерството на отбраната", е казал Песков.