Вестникът е анализирал снимки на британската полиция и заключава, че самоделното взривна устройство е било внимателно обмислено и изработено.

"Ню Йорк таймс" публикува осем снимки, на които се виждат различни фрагменти - от парчета от взривното устройство и детонатора, от батерия, части от синя раница и парчета метал и болтове.

Специалисти, потърсени от американския всекидневник анализират тези елементи и стигат до извода, че бомбата е била мощна и е била специално направена така, че да нанесе максимални поражения.

Тя била поставена в чанта, а не в пояс. Тя е била достатъчно мощна, че да отнесе тялото на камикадзето далече от експлозията и да опустоши широк полукръг, където са се намирали повечето жертвите, подчертава вестникът.

Той отбелязва, че детонаторът не е бил обикновен. А наличието на електроника говори, че е възможно да е имало закъснител или дори прибор за задействане от разстояние, а може би и комбинация от двете.

Батерията също е била много по-мощна от използваните в такива случаи.

Телевизия Ен Би Си цитира американски експерт, информиран от британските служби, че става въпрос за мощна и сложна бомба.

Та е направена от материали, които трудно можеш да си осигуриш във Великобритания, което доказва, че атентаторът е имал съучастници.

Атентаторът бил заснет в магазин "Арндейл"

Позовавайки се на телевизия "Скай нюз", Ройтерс съобщи, че

Атентаторът Салман Абеди е бил заснет от камери за видеонаблюдение в търговския център "Арндейл" в Манчестър в петък вечерта с раница, която изглежда е била купена наскоро.

Това съобщава "Скай нюз", цитирана от Ройтерс. Телевизията обръща внимание, че от раницата още виси етикетът с цената.

Полицията смята, че три дни преди атентата, Абеди е изтеглил 250 лири (324 долара) от банкомат, след което към 19 ч. влязъл в търговския център да пазарува.

Кадри с недобро качество показват млад мъж, който според полицията е Абеди. Той е облечен в черно, носи черна раница с ярко синя подплата. Етикетът на раницата показва, че тя е била току-що купена.

Публикувани по-рано вчера от "Ню Йорк таймс" снимки показват останки от синя тъкан, която според вестника е от раницата.

Телевизия Ей Би Си съобщава, че британската полиция е открила в дома на Салман Абеди работилница за взривни устройства. Там имало експлозиви, достатъчни за още няколко бомби.